StoryEditor
Tko o čemu...

Islamska zajednica spinovima negirala da se miješala u nametanje Komšića Hrvatima pa optužila hrvatsku politiku za radikalizam

Piše desk  /  05.10.2022., 12:58h

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini reagirala je na, kako navode, neutemeljene optužbe predsjednika HDZ-a BiH i predsjednika HNS-a Dragana Čovića, koje je iznio gostujući 3. listopada na HRT-u.

Kako se navodi, Čović je odgovarajući na pitanja novinara Ivice Đuzela, između ostaloga, rekao: „... Trebate pratiti u posljednjih mjesec-dva dana kako su se usmjeravali glasovi, naputci i zabilješke koje su išle u svaku obitelj, čak i od Islamske zajednice s vrlo jasnim porukama koliko glasova ide obitelji Izetbegović koliko ide Komšiću, da ne bude greške, pa tako i u inozemstvu, i na razne druge načine, znači ne treba se uopće zamarati da mi dostignemo te brojke.

“U priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice se kaže kako Čović nastavlja ponavljati notornu neistinu o navodnom uplitanju IZ u BiH u izbor hrvatskog člana Predsjedništva, i da to čini bez ikakvog dokaza i nakon što je takve tvrdnje Islamska zajednica u više navrata demantirala i pozivala ga da na ovakav način ne narušava dobre odnose među vjerskim zajednicama i ne vrši pritisak na Islamsku zajednicu, javlja MINA.

Nadalje, u priopćenju se navodi kako Sabor Islamske zajednice, Vijeće muftija, Ustavni sud Islamske zajednice i Rijaset Islamske zajednice, osim reisul-uleme,  svojim odlukama, zaključcima i smjernicama predstavljaju i tumače poziciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i da je njen stav o uplitanju u političke procese jasan svim dobronamjernim ljudima.

- Islamska zajednica poziva gospodina Dragana Čovića da, ako posjeduje primjerke odluka, smjernica i naputaka o kojima je govorio u intervjuu iste predoči javnosti ili da ih dostavi Rijasetu, a ako smatra da ima elemenata krivične ili bilo koje druge odgovornosti, i nadležnim pravosudnim organima. U protivnom, Islamska zajednica traži od gospodina Čovića da prestane s lažnim optužbama i sijanjem razdora među vjerskim zajednicama, narodima i građanima - navodi se u reagiranju.

Podsjećamo kako se u proteklih osam godina javio niz svjedoka i objavljen je niz dokumenata u kojima se dokazuje kako upravo islamska zajednica preko džemata utjecala na distribuciju glasova Bošnjaka muslimana i too po principu 2 za Džaferovića a 1 za Komšića na izborima 2018. godine, a na posljednjim izborima se preporučivalo 3 za Izetbegoviće a 2 za Komšića. Pored toga, reis Kavazović je više puta davao radikalne ratnohuškačke izjave, poput one da "Vlah ne smije vladati Srebrenicom" i posljednje kad je kazao "nego što nego ćemo se prebrojavati" u kontekstu prijetnji izbijanja rata u BiH koje je iznosio Bakir Izetbegović. Također, niz dužnosnika SDA ujedno su i dužnosnici Islamske zajednice u BiH.

Kako se nadalje navodi u priopćenju IZ, "da postoje bilo kakvi dokazi o takvom političkom angažmanu bilo kojeg dužnosnika, IZ u BiH bi bila spremna, u skladu sa svojim procedurama, takve postupke sankcionirati“.

Navodi se i kako, nažalost, "ovo nije prvi put da predstavnici radikalne nacionalističke politike među Hrvatima neosnovano i bez posljedica optužuju Islamsku zajednicu kako bi stvarali tenzije u društvu i narušavali dobrosusjedske odnose".

Ovdje Islamska zajednica politike koje se zalažu za dosljedno poštivanje Ustava BiH, presuda ustavnoga suda BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma naziva "radikalnima", što dovoljno govori o političkim stavovima ove vjerske zajednice.

Podsjeća se, istovremeno, kako je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović "neutemeljeno" govorila o tisućama povratnika iz tzv. ISIL-a u BiH.

Istina je da je BiH uz Kosovo dala najviše boraca u odnosu na broj stanovnika zemlje u redove terorističke organizacije ISIL, poznate po odsijecanju glava nedužnim zarobljenicima.

- Neki drugi predsjednici su rasistički govorili o 'prvo sapunu pa onda parfemu'. Neki su govorili o tome kako se islam u Bosni mijenja, radikalizira i da su muslimani drugačiji sada nego oni prije rata. Optuživali su Bosnu i Hercegovinu za veze s muslimanskim svijetom u vrijeme kada su i sami nastojali s istim tim zemljama graditi suradnju na svim poljima itd. - navodi se u reagiranju Islamske zajednice u BiH.

Ovdje se također podmeće predsjedniku Milanoviću koji je rekao kako prije građanske BiH - koja simbolizira parfem, u BiH treba riješiti temeljna pitanja poštivanja konstitutivnosti naroda, dakle, - sapun. Bošnjačka javnost je ove izjave maliciozno protumačila kao napad na Bošnjake, iako predsjednik Milanović nije mislio na njih niti je uopće govorio o ljudima nego o politološkim konceptima. Vidimo da Islamska zajednica i dalje manipulira tim izjava u svrhu antagoniziranja muslimana prema Hrvatima.

Sve to, navodi se dalje u priopćenju, ukazuje na to da je "Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na sistematskom udaru zlonamjernih politika iz reda hrvatskog naroda koje svoj politički angažman temelje na sijanju vjerske, nacionalne i svake druge mržnje i razdora".

Još jedna maliciozna laž. naime, ako itko sije mržnju prema ikomu, onda su to upravo bošnjačke stranke i pripadajuća joj javnost, kao i sama Islamska zajednica. Naime, HDZ i sam Dragan Čović o Bošnjacima govore kao  "braći i prijateljima". S druge strane u bošnjačkoj javnosti se broji ima li "Hrvata za dva vagona", na predizbornim skupovima se poziva na ubojstvo Dragana Čovića i silovanje Kolinde Grabar Kitarović, uništavaju se simboli hrvatskog naroda u BiH, napadaj se katolici tamo gdje su u manjini i, najvažnije, ne nameću Hrvati Bošnjacima političke predstavnike, nego upravo obratno - Bošnjaci uporno žele Hrvate izbaciti iz tijela vlasti BiH što najbolje utjelovljuje fenomen Komšić koji se i održava u političkom životu BiH upravo na sijanju otvorene mržnje prema Hrvatima.

Nadalje se kaže kako je, i pored svega, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini opredijeljena za razvoj iskrene dobrosusjedske suradnje s bosanskohercegovačkim katolicima.

Navodi se, također, kako predstavnici Islamske zajednice, na čelu s reisul-ulemom, u svim susretima i razgovorima s crkvenim poglavarima u Hrvatskoj, kao i s predstavnicima države (nedavno premijer Plenković) nude svaki oblik suradnje kako bi se gradilo povjerenje među narodima, a prije svega vjernicima u Bosni i Hercegovini, što je temeljna misija Islamske zajednice.

Također se podsjeća i da Islamska zajednica s predstavnicima Katoličke crkve sudjeluje u radu Međureligijskog vijeća, te da usko surađuje i na bilateralnom planu i da bi "narušavanje tih odnosa, na čemu insistiraju neki politički predstavnici Hrvata, imalo dalekosežne posljedice".

- Tražimo od Vas da ne kvarite dobre odnose među vjerskim zajednicama u domovini i regiji i da prestanete Islamsku zajednicu bezuspješno gurati na neke druge strane izvan europskih perspektiva, jer to nećete uspjeti. Šteta će biti nepovratna ako nastavite kvariti naše odnose s Katoličkom crkvom. Uvjereni smo da će se i Katolička crkva suprotstaviti takvom pokušaju - kaže se na kraju priopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica bi, ako to uistinu i želi, otvoreno se trebala graditi Komšića i prebrojavanja Hrvata u "dva vagona" te potaknuti sarajevske vlasti da čestitaju Božić, a ne kalendar itd.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:04