StoryEditor
zabrinutost posljednjim odlukama

Islamska zajednica opet na političkom terenu: Drže lekcije Schmidtu i međunarodnoj zajednici

Piše desk  /  04.11.2022., 19:41h

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini upozorava na opasnost od političke radikalizacije i polarizaciju društva koja se nastavila i nakon okončanja političke kampanje i izbora, a koja prijeti da naruši odnose u društvu i izvan političkog domena.

Veliki broj članova i pripadnika IZ u BiH izrazio je zabrinutost posljednjim odlukama, ali i izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta, upozorivši da je za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini kao vjersku zajednicu koja okuplja značajan broj građana Bosne i Hercegovine, svako rješenje koje produbljuje podjele i segregaciju umjesto da promovira integraciju i jednaka prava svakog građanina na čitavoj teritoriji države, korak u pogrešnom pravcu, prenosi Klix.

"Nažalost, ti strahovi su se pokazali opravdanim. Imajući sve ovo na umu, Islamska zajednica apelira da se svi akteri političkog i društvenog života suzdrže od komentiranja nametnutih odluka visokog predstavnika i da sačekaju odluku Ustavnog suda. Političari koji su dobili povjerenje građana trebaju se fokusirati na formiranje vlasti i provođenje politika koje će ubrzati euroatlantske integracije. Na njima je da se žurno uhvate ukoštac s nadolazećom ekonomskom krizom, korupcijom, iseljavanjem i drugim životnim problemima građana imajući na umu obvezu da se zaštite europske vrijednosti i standardi uređenja Bosne i Hercegovine kao nezavisne i suverene države koja garantira jednaka prava svakom svome građaninu", navode iz IZBiH.

Islamska zajednica također apelira na međunarodne faktore da ne produbljuju podjele svojim izjavama i da ne nastupaju s pozicija kako su njihova rješenja konačna.

"Ustav Bosne i Hercegovine kao dio međunarodnog ugovora obvezuje sve, pa i predstavnike međunarodne zajednice koji se ne bi smjeli postavljati kao arbitri u odnosu na njega. U ovako uzavreloj geopolitičkoj klimi najmanje što je potrebno, ne samo građanima u ovom dijelu Europe, nego i u svijetu, jesu nove tenzije i nove podjele i sijanje nepovjerenja. I oni bi trebali sačekati odluke Ustavnog suda koje će u konačnici biti obvezujuće za sve. Sve drugo je neodgovorna politika i politikantstvo koje stvara klimu u društvu koja može naškoditi pozitivnim procesima i izgradnji povjerenja", dodaju.

Naglasili su da nemaju namjeru na bilo koji način uplitati se u političku sferu.

"Ali imamo potrebu upozoriti na neodgovorne politike koje mogu ugroziti budućnost građana i ovih prostora koje izlaze iz političkog domena", naglasili su iz IZBiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:50