StoryEditor
polemika

Islamska zajednica: Dodiku trebaju konflikti

Piše DESK  /  07.09.2021., 15:17h
Ured za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini objavio je danas reagiranje povodom izjava srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojima je iznio niz optužbi na račun Islamske zajednice. Dodik je, naime, rekao kako je Islamska zajednica u BiH kazavši kako je stranka koju je osnovao "pokojni otac" Bakira Izetbegovića "u suštini nastala u džamiji, te da se tamo i dan-danas regrutiraju članstvo". Kako je objavila Srna, kazao je i kako su “Bakiru džamije i danas govornice s kojih se šalju stranačke i političke poruke”, te kako “džamija u BiH određuje pobjednika među bošnjačkim političkim tijelom”. Ipak, u svojem reagiranju nisu negirali da se vjerski objekti Islamske zajednice koriste u političke svrhe.

"Nemamo namjeru polemizirati s čovjekom koji javno i na sve načine nastoji omalovažiti i urušiti državu i to kao član njenog Predsjedništva, iz čijeg budžeta uredno prima visoku plaću; s čovjekom koji svoje političko i javno djelovanje temelji na lažima, uvredama, podmetanjima i na stalnom izazivanju konflikata, mržnje i netrpeljivosti među ljudima, napadajući na dostojanstvo i ugled ljudi i čitavih naroda. Ovog puta je ponovo meta bila Islamska zajednica. Dodik je optužio Islamsku zajednicu da je tek servis stranke koju je osnovao 'pokojni otac' Bakira Izetbegovića i da se u njenim vjerskim objektima, džamijama, i danas regrutira članstvo te stranke", priopćila je Islamska zajednica.

Islamska zajednica ne bi obazirala niti reagirala, dodaje se, na ono što u paničnom strahu od odgovornosti za sve što radi i govori ovaj bahati političar – jer njegove riječi se odavno ne uzimaju za ozbiljno – već to radi iz obzira prema građanima Bosne i Hercegovine.

"Svjesni smo kako Dodiku trebaju konflikti, jer je to jedino što može ponuditi i jedino na osnovu čega se pokušava održati na vlasti. Ali se moramo osvrnuti na Dodikovu izjavu kako se 'u BiH najčešće dizala buka zbog stavova Islamske vjerske zajednice'. Stavovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uvijek su bili staloženi, uravnoteženi, tolerantni, uviđavni i utemeljeni na činjenicama, sve u cilju smirivanja stalnih tenzija koje proizvode ovakvi bahati političari. Ako je netko dizao buku zbog njenih stavova, to su zapravo bili oni koji su uzurpirali imovinu Islamske zajednice, porušili njene objekte, koji brane i veličaju ratne zločince koji su ubili 115 imama i skoro doveli do nestanka Islamske zajednice na velikom dijelu Bosne i Hercegovine. Dobre odnose među građanima i narodima remete oni koji godinama provode diskriminaciju nad Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini blokirajući samo njoj potpisivanje ugovora s državom. Oni koji su u dijelu Bosne i Hercegovine u sekularne institucije entiteta uveli vjeru i vjerske obrede kao faktor isključivanja i diskriminacije svih onih koji ne pripadaju dominantnoj vjeri ili crkvi", stav je Islamske zajednice.

Ističe se kako je posebno zanimljiv Dodikov stav, u kojem (prema istom izvoru) kaže „Ako postoji vjerska zajednica s čije adrese se ovdje pozivalo na mir i suživot to je SPC, koja svoju hrišćansku misiju provodi na jedan društveno poželjan način, ne ugrožavajući bilo koga.“

"Milorad Dodik pokušava na ovaj način svoj nacionalizam i šovinizam prenijeti na teren vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini koje, unatoč ovakvim radikalno-nacionalističkim politikama i političarima, ipak surađuju i pokazuju da građani ove zemlje mogu živjeti u miru i toleranciji", zaključeno je u priopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 16:18