StoryEditor

Islamska i židovska zajednica u svijetu zabrinute zbog sastojaka cjepiva

Piše D  /  25.12.2020., 09:12h

S obzirom na to da većina cjepiva sadrži i svinjski želatin koji služi kao stabilizator te osigurava cjepivo pri transportu i skladištenju, vjerske zajednice širom svijeta izrazile su zabrinutost zbog sastojaka, što je dovelo u pitanje i samo cijepljenje, piše AP.

Prema standardima halal ishrane, svinjski želatin muslimanima nije dozvoljen za korištenje te su zbog toga mnoge farmaceutske kompanije koje rade na razvoju cjepiva morale prilagoditi svoje proizvode tržištima gdje postoji značajan postotak onih koji se pridržavaju pravila. Švicarska kompanija Novartis proizvela je tako cjepivo protiv meningitisa bez svinjskog želatina, a saudijske i malezijske kompanije rade na proizvodnji sličnih cjepiva.

Međutim, zbog same procedure razvoja cjepiva i nastojanja da se što prije osigura više doza, ne garantira da se upravo u cjepivima kompanija Pfizer, Moderna i drugih, neće naći i svinjski želatin.

"Zbog potražnje, postojećih lanaca nabave, troškova i kraćeg vijeka trajanja cjepiva koja ne sadrže svinjski želatin, znači da će se sastojak vjerojatno koristiti u većini cjepiva, rekao je dr. Salman Waqar, generalni tajnik Britanskog islamskog medicinskog udruženja

Zbog sastojaka nekih cjepiva države u Aziji već su imale problema s vjerskim zajednicama. Indonezijsko vijeće Ulema, tijelo koje izdaje potvrde da je proizvod halal ili dozvoljen prema islamskom zakonu, 2018. godine proglasilo je da su cjepiva protiv ospica i rubeole zbog želatina bile "haram" ili nezakonite. Vjerske vođe počeli su pozivati ​​roditelje da ne dozvole cijepljenje svoje djece, što se poslije ispostavilo potpuno pogrešnim te je zabilježen rast broja slučajeva kada su u pitanju ove bolesti.

"Naše studije otkrile su da se neki muslimani u Indoneziji osjećaju nelagodno zbog prihvaćanja cjepiva koje sadrže ove sastojke", rekli su tada iz Vijeća.

Pored islamske zajednice, određeni sastojci cjepiva mogli bi predstavljati problem i za židovske zajednice u kojima se također konzumacija svinjskih proizvoda smatra vjerski nečistom. Iako je većina židovskih zajednica suglasna s tim da se samim odbijanjem cijepljenja ugrožava živo,t i dalje nije postignut potpuni konsenzus u vezi s ovim pitanjem.

"Prema židovskom zakonu, svinjetina je zabranjena samo ako se jede. Ako se ‘ubrizga u tijelo‘, a ne pojede se, tada nema zabrane i problema, posebno kada smo zabrinuti zbog bolesti", rekao je rabin David Stav, predsjednik Tzohar, rabinske organizacije u Izraelu.

S obzirom na strah nekih svjetskih vjerskih zajednica zbog sastojaka cjepiva, stručnjaci smatraju kako će se tom problemu države i kompanije morati više posvetiti, a pojedine azijske države već su najavile razgovore s vjerskim zajednicama o rješavanju ovog problema.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:12