Article_Top_970x250

Iskristalizirala se većina i na federalnoj razini, slijedi smjena SDP-ovca iz rukovodstva Zastupničkog doma

Karajbić leti s funkcije

Iskristalizirala se većina i na federalnoj razini, slijedi smjena SDP-ovca iz rukovodstva Zastupničkog doma

svibnja 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Potpisivanjem sporazuma između SDA, DF-a i SBB-a osigurana je parlamentarna većina u entitetu Federacija BiH, a koju će pored ovih stranaka činiti još HDZ BiH. Najkasnije početkom lipnja trebao bi biti smijenjen i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić iz SDP-a.

Nova većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi imati 66 od 98 federalnih zastupnika. Riječ je o 27 zastupnika SDA, 18 zastupnika HDZ-a BiH i stranaka okupljenih u HNS-u, devet zastupnika DF-a i jedan zastupnik GS-a, osam zastupnika SBB-a, tri odmetnuta zastupnika Nezavisnog bloka, piše Klix.ba. 

To znači da će u oporbi ostati samo 32 zastupnika i to zastupnici iz reda SDP-a, Naše stranke, jedan zastupnik iz Nezavisnog bloka, PDA, A-SDA, Naroda i pravde i Laburističke stranke. 

Potpredsjednika SDA i ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić kaže kako potpuni izbor rukovodstva Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, ali i smjena trenutnog predsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH Elvira Karajbića iz SDP-a ovisi od pregovaračkih timova. 

"To će se vjerovatno u narednim danima dešavati, jer mi nemamo više razloga čekati. Do kraja svibnja to trebamo ispregovarati i rješavati, ako ne u svibnju, onda definitivno početkom lipnja", kazao je Ramić. 

Ranije se nagađalo kako će na poziciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nakon smjene Karajbića, biti imenovan zastupnik SDA Mirsad Zaimović.

Podsjećanja radi, Karajbić je na čelo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izabran odmah nakon konstituiranja federalnog organa zakonodavne vlasti i to u vrijeme dok se pričalo o formiranju vlasti bez SDA. Za njegov izbor glasali su i zastupnici DF-a i SBB-a, a koji odnedavno čine većinu sa SDA i HDZ-om BiH.

Dnevnik.ba

Tagovi: