Article_Top_970x250

Iskopavanje navodnog zlata u Varešu bi stvorilo zlatnu groznicu i donijelo nova radna mjesta

čeka se odluka

Iskopavanje navodnog zlata u Varešu bi stvorilo zlatnu groznicu i donijelo nova radna mjesta

pro 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Getty Images

Iz australske kompanije Easter Mining još uvijek tvrde, sada glasnije nego ikada, da se Varešu nalaze velike količine zlata vrhunske kvalitete. U tijeku aktivnosti s ciljem početka eksploatacije plemenite rude kojom bi i službeno počela "zlatna groznica" u ovoj općini, ali i Bosni i Hercegovini.

Višegodišnja istraživanja rude u Varešu iz mjeseca u mjesec daju veći optimizam i kvalitetnije ocjene geoloških istraživanja i isplativosti eksploatacije, piše klix.ba.

Australska kompanija već je dobila okolišnu dozvolu, ali još uvijek se čeka i urbanistička, nakon čega će se podnijeti zahtjev za eksploataciju plemenitih materijala.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona nedavno je boravila u službenom posjetu Varešu, a sastala se i s Milošem Bošnjakovićem, članom uprave i suvlasnikom ove australske kompanije koji je s predstavnicima Vlade ZDK govorio o daljnjim aktivnostima glede eksploatacije zlata.

Na istražnim i drugim radovima angažirano je oko 100 ljudi, među kojima značajan broj lokalnog stanovništva, a kompanija će uskoro premjestiti sjedište iz Sarajeva u Vareš.

Premijer Ganić je najavio uklanjanje birokratskih barijera i prilagođavanje određenih procesa u kantonalnim institucijama investitorima koji žele istraživati mineralna bogatstva, a najavio je i smanjenje koncesijskih naknada za istraživanje, kako bi privukli nove ulagače.

"Vareš je bogat rudama, a danas imamo investitora koji vrši geološka istraživanja zbog kojih vlada zlatna groznica. U tom duhu smo posjetili Vareš da s načelnikom i njegovim suradnicima vidimo koje su to ključne stvari koje moramo rješavati u narednom periodu", kazao je Ganić.

Kako piše klix.ba, Vlada ZDK formirala je komisiju koja bi u narednom periodu trebala odredila visinu naknada koncesije za plemenite materijale, nakon čega će Vlada ZDK donijeti odluku o tome tko će i hoće li se vršiti iskopavanja navodnog zlata u Varešu.

Prve bušotine u Varešu povodom zlatne groznice napravljene su 2017. godine, a zlato svjetske klase navodno se nalazi na lokaciji.


Svi su uvjereni da će se otvaranjem rudnika zlata u Varešu ovo mjesto u Zeničko-dobojskom kantonu dobiti novu radnu snagu, mlade koji neće napuštati Općinu Vareš, ali i mjesto koje bi za kratko vrijeme dobilo potrebnu infrastrukturu čime bi bili iskorišteni njegovi potencijali.

Dnevnik.ba