StoryEditor

ISIL ponovno prijeti: "Križari, znajte, naši borci su posvuda"

Piše D  /  02.08.2019., 09:08h

Ovih su dana džihadisti poražene Islamske države ponovno zaprijetili Zapadu. Kao i uvijek, najavili su nova krvoprolića i terorističke napade, a kao glavne mete istakli London, New York i San Francisco. Ovaj puta prijetnje nisu kao i obično izrekli putem videozapisa, već na prilično staromodan način, preko plakata koji podsjećaju na one za holivudske spektakle. Izgleda da im je proračun za ‘oglašavanje‘, odnosno sijanje straha i mržnje po webu smanjen otkako je Islamska država poražena.

New York u plamenu

Na jednom od tih postera kroz jako lošu rimu poručuju ‘Pobit ćemo ih sve‘, ‘Zaklat ćemo ih i gledati kako umiru‘. Napravljene su i fotomontaže na kojima s bombama u ruksacima šeću Manhattanom i prijete razaranjem New Yorka. Na drugom je posteru prikazan terorist s ruksakom kraj gorućeg Big Bena i Westminstera.

"Naš uspjeh dolazi uz našu krv i dat ćemo sve od sebe da uništimo nevjernike", poručili su džihadisti.

Treći je pak sročen u obliku pitalice. ‘Zar stvarno mislite da nismo uspjeli? Zar stvarno mislite da će se naši borci predati? Znajte, o križari, naši su ratnici posvuda!‘

Poruke je na aplikaciji za dopisivanje Telegram objavila medijska organizacija bliska ISIL-u sa sjedištem u Indoneziji, piše britanski the Sun.

Da ovo nažalost nisu samo prazne prijetnje pokazalo je izvješće vašingtonskog Instituta za ratne studije koji je krajem lipnja objavio zabrinjavajuće izvješće o mogućem povratku Islamske države, još snažnije i opasnije nego što je bila.

Dekapitacija Therese May 

Teroristi Islamske države izveli su velik broj napada u Europi i diljem svijeta u periodu između 2015. i 2017. Najveći je bio napad u Parizu koji se odvio 13. studenog 2015. Na nekoliko lokacija teroristi su otvorili vatru iz kalašnjikova i ubili oko 130 ljudi.

Napadi su bili učestali u vrijeme kada je ISIL ojačao u Siriji i Iraku. Držao je velike dijelove teritorija te dvije zemlje gdje su proglasili kalifat. Zahvaljujući intervencijama američke vojske s jedne te ruske i iranske s druge strane kalifat je poražen, a teritoriji oslobođeni pa su džihadisti ponovno marginalizirani i svoje operacije sele u druge zemlje.

Ipak, znakovi pokazuju da se ISIL ponovno budi. Teroristički napadi na Šri Lanki prošlog Uskrsa povezani su s ISIL-om, a the Sun piše da raspolažu s informacijom da je nedavno uhićen ISIL-ovac koji je namjeravao bombom raznijeti Downing Street i dekapitirati Theresu May.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:15