StoryEditor

ISIL pokušava svoj "krvavi novac" uložiti u legalni biznis

Piše D  /  03.09.2018., 05:09h

Prihodi terorističke grupe ISIL su se od 2014. godine smanjili deset puta, izjavio je rukovoditelj odjeljenja za operativne informacije i međunarodne odnose Federalne službe sigurnosti Rusije (FSB) Sergej Beseda.

- Ako usporedimo one financijske prihode koji su bili 2014. godine i tada procijenjeni na oko tri milijarde dolara, sada militanti ISIL-a uspijevaju da dobiju 200 do 300 milijuna dolara godišnje - rekao je Beseda na međunarodnoj konferenciji "Borba protiv neovlaštene isporuke oružja u kontekstu borbe protiv međunarodnog terorizma".

To je povezano s činjenicom da su se "značajno smanjili prihodi od naplaćivanja nafte i poreza koje su militanti nametnuli na teritoriji pod svojom kontrolom".

ISIL je također počeo ulagati dobiveni novac u legalni biznis i da ga na taj način pere, dodao je Beseda.

- Postoji tendencija da se ranije dobivena sredstva ISIL-a investiraju u legalni biznis kako bi se olakšala redovna primanja financija za dalje aktivnosti - istakao je Beseda.

Dodao je da su pripadnici terorističkih organizacija, među kojima i ISIL, intenzivirali propagandu preko društvenih mreža, prenosi Sputnik.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:23