StoryEditor
sirija

ISIL-ovci ubili najmanje 26 sakupljača tartufa

Piše fena  /  17.04.2023., 15:49h

Radikalna grupa "Islamska država" ubila je najmanje 26 ljudi koji su tragali za vrijednim tartufima u sirijskoj pustinji, javili državni mediji i aktivisti.

Civili i provladini borci bili su među žrtvama napada u nedjelju u pokrajini Hama, izvijestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Militanti ISIL-a često napadaju one koji su u porazi za gljivama, i ove godine ubijeno je više od 150 ljudi.

Kilogram tartufa može donijeti više od prosječne mjesečne plaće u zemlji.

Sirijska državna novinska agencija Sana navela je policijski izvor koji je kazao da su militanti napali grupu civila u selu Duwaizin, u istočnom dijelu Hame, ubivši njih 26.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), nadzorna grupa sa sjedištem u Britaniji koja se oslanja na široku mrežu izvora na terenu u Siriji, procijenila je broj poginulih na 36 i navela da je među žrtvama najmanje 17 provladinih boraca Nacionalnih obrambenih snaga.

Potraga za tartufima izuzetno je opasna jer se berači bore s minama, a borci ISIL-a imaju skrovišta u pustinji gdje oni rastu.

Mnogi koji se suočavaju sa siromaštvom i nezaposlenošću pogoršanih ratom u Siriji riskiraju, međutim, opasnost jer se gljiva može prodavati za do 25 američkih dolara za kilogram, zavisno o veličini i stupnju u zemlji gdje je prosječna mjesečna plaća oko 18 dolara, prenosi BBC.

Dnevnik.ba

25. listopad 2024 00:07