StoryEditor
Sjeverna Mitrovica

Iseljavanje zaposlenih iz zgrade općine na Kosovu odgođeno za dva tjedna

Piše hina  /  25.08.2023., 13:25h

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atiq kazao je kako je za dva tjedna odgođeno iseljavanje zaposlenih iz zgrade općine u naselju Bošnjačka mahala u kojoj su prostorije Ureda za Kosovo i drugih tijela Vlade Srbije.

Atiq je u izjavi za Radioteleviziju Kosova kazao da je općinska inspekcija prvobitno zatražila da se zgrada općine oslobodi u roku od tri dana, te da taj rok istekao u petak.

Predstavnici lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici ušli su u utorak u zgradu općine u spomenutom naselju te zaposlenim u toj zgradi naložili da u roku od tri dana moraju napustiti prostorije koje koriste.

Nakon toga glasnogovornik Europske unije (EU) Peter Stano u četvrtak je izrazio zabrinutost zemalja članica EU zbog situacije na sjeveru Kosova te istaknuo da se pitanje paralelnih struktura na sjeveru te zemlje treba riješiti dijalogom, kao i uspostavom Zajednice srpskih općina.

"Zabrinuti smo zbog implikacija na sigurnosnu situaciju nedavnih odluka koje je donijela uprava općine Sjeverna Mitrovica o korištenju javnih i općinskih prostora i zgrada, koje, između ostalog, zahtijevaju od zaposlenih u uredima kojima upravlja Srbija da napuste objekte, ako u kratkom roku ne dostave traženu dokumentaciju. Ova odluka je u suprotnosti s tekućim naporima da se deeskaliraju tenzije između Kosova i Srbije", rekao je Stano.

Također veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu priopćilo je da lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici posljednju odluku o iseljavanju srpskih službenika iz općinske zgrade nisu donijele u koordinaciji s međunarodnom zajednicom.

Srpska  lista, najveća stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd, priopćila je da su "nelegitimni gradonačelnici otišli korak dalje i žele im oduzeti njihove prostorije".

Tako su u petak na svoja radna došli Službenici Ureda za Kosovo, Službe Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn i ne namjeravaju napustiti urede u kojima rade godina, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 15:13