StoryEditor
ubojstvo Josipa Štroka

Irkinja krivi desničare za smrt Hrvata u Dublinu: "Nasmrt prebijen jer nije pričao engleski"

Piše desk  /  13.04.2024., 12:13h

Smrt Josipa Štroka je potresla Hrvatsku. Nakon što je 31-godišnjak nasmrt prebijen u jednom stambenom naselju, ne prestaje se sa spekulacijama zašto je mladić, ni kriv ni dužan stradao od bezobzirnog nasilja.

Neslužbeno se doznaje, Josipu je presudio - jezik. Piše se kako je mladić  izgubio život jer je na ulicama Dublina pričao hrvatski, a ne engleski.  Policija nije opovrgnula ni potvrdila tu tezu, ali nije trebalo dugo čekati da se na društvenim mrežama krene "upirati prstom" u skupinu krivaca. 

Jedna Irkinja je na TikToku optužila svoj narod za šovinizam. Claire Clarkson tvrdi da je za sve kriv šovinizam Iraca koji ne mogu prihvatiti ništa što nije njihovo.

"Nasmrt prebijen jer nije znao pričati engleski. Josip Štrok je Hrvat koji je prebijen zajedno sa svojim prijateljem. Isključen je s aparata koji su ga održavali na životu. To je direktna posljedica mržnje prema svemu što nije irsko".

"Možete vidjeti te ekstremne desničare kako izjavljuju nesuvislosti ako postane njihove pratitelji postajete i podržavatelji smrti ovog čovjeka. Ne zanima me što neki kažu da je to samo mišljenje.

Tvoje mišljenje je razlog zbog kojeg je ovaj čovjek mrtav i trebate se sramiti", zaključila je Claire. 

Podsjetimo, krajem prošle godine došlo je do velikih nemira na ulicama glavnog grada Irske.

Nakon što se ispred škole u Irskoj dogodio napad u kojem je troje djece i jedna žena ozlijeđeno, prosvjednici iste večeri u Dublinu zapalili autobuse i tramvaje i uništili izloge dućana. 

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:07