StoryEditor

Iranski ultrakonzervativac Ebrahim Raisi vodi na predsjedničkim izborima

Piše D  /  19.06.2021., 11:06h

Raisi do sada osvojio 17,8 milijuna glasova, rekao je dužnosnik na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija. Glasalo je više od 28 milijuna Iranaca od njih 59 milijuna s pravom glasa, dodao je.

Raisi, 60-godišnji šijitski svećenik i aktualni čelnik iranskog pravosudnog sustava, koji je pod američkim sankcijama zbog navodnih kršenja ljudskih prava, gotovo je sigurni pobjednik izbora zahvaljujući potpori vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Jedini umjereni protukandidat čestitao je Raisiju.

"Nadam se da će vaša vlada, pod vodstvom vrhovnog čelnika ajatolaha Alija Hamneija, učiniti Islamsku Republiku ponosnom, poboljšati životni standard i osigurati dobrobit i blagostanje nacije", citirali su mediji izjavu bivšeg šefa središnje banke Abdolnasera Hematija.

Predsjednik na odlasku Hasan Rohani čestitao je "izabranom predsjedniku" u govoru koji je prenosila televizija, ali ga nije imenovao.

"Budući da još nije službeno objavljeno, odgodit ću službene čestitke, ali pobjednik je već jasan", rekao je Rohani.

Ministar vanjskih poslova Džavad Zarig izjavio je da je raisi novoizabrani predsjednik.

Konačni rezultati očekuju se kasnije ovog vikenda, a novi predsjednik prisegnut će u kolovozu, javlja agencija dpa.

Drugi kandidati također su čestitali Raisiju, oštrom kritičaru Zapada.

Kritičari optužuju Raisija za kršenje ljudskih prava, a takve navode njegovi pristaše odbacuju. To nije smetalo Hamneiju da ga 2019. godine imenuje za šefa pravosuđa.

Izbori su se održali u trenutku kada recesijom pogođena zemlja pregovara sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i traži ukidanje američkih sankcija.

Raisi nije ponudio detaljan politički ili ekonomski program tijekom svoje predizborne kampanje, ali podržao je oživljavanje nuklearnog sporazuma, čime bi se ublažile američke sankcije koje su slomile iransko gospodarstvo. 

Ipak, Hamnei, a ne predsjednik, ima zadnju riječ o svim državnim pitanjima poput vanjske i nuklearne politike, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:39