StoryEditor
Prosvjed u Teheranu

Iranski specijalac seksualno napastovao ženu usred prosvjeda: "Pogledajte ga, još se smije!"

Piše desk  /  15.10.2022., 15:31h

Iran je kritizirao Europsku uniju zbog njezina stava prema prosvjedima u zemlji, u telefonskom razgovoru s dužnosnikom EU-a te zanijekao izvješća o prodaji oružja Rusiji, objavila je u subotu agencija dpa.

"Nemiri, podmetanje požara i terorističke operacije više nemaju veze s mirnim prosvjedima", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian u telefonskom razgovoru s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom, prema internetskoj stranici ministarstva vanjskih poslova u subotu.

Iranski šef diplomacije nazvao je policijske operacije protiv prosvjeda apsolutno legitimnima i upozorio da EU ne bi trebala koristiti ove incidente kao izgovor za pritisak na Iran.

Prema medijskim izvješćima, EU planira u ponedjeljak uvesti sankcije Iranu zbog gušenja prosvjeda.

Teheran je upozorio EU na "primjerenu reakciju" u ovom slučaju. Čak se govori o prekidu diplomatskih odnosa i protjerivanju veleposlanika EU-a.

Prosvjedi širom zemlje izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. rujna. Mladu Kurdkinju privela je policija za ćudoređe jer njezina marama navodno nije bila u skladu sa strogim propisima o javnom odijevanju za žene.

- Pogledajte, još se i smije - govori jedna žena u pozadini.

Iranci su u subotu ponovno izašli na ulice da bi prosvjedovali protiv vlasti, mjesec dana nakon početka prosvjednog pokreta potaknutog smrću mlade Mahse Amini koji je ugušen u krvi, objavili su mediji i nevladine organizacije.

Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja Mahsa Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog navodnoga kršenja strogih kodeksa odijevanja Islamske Republike koji se odnosi na žene, odnosno, kako je objašnjeno - zbog "nepropisnog nošenja hidžaba".

Iranske vlasti tvrde da je mlada žena umrla od posljedica bolesti, a ne od "batina". Kažu da tako stoji u medicinskom izvješću, no djevojčin ga otac ne prihvaća. Njezin rođak je rekao da je Mahsa umrla od posljedica "silovitog udarca u glavu".

Prosvjed je potaknuo skupove solidarnosti u inozemstvu, a međunarodna zajednica osudila je represiju koja je, po podacima nevladinih organizacija odnijela više od 100 života.

Unatoč prekidima interneta i nastojanju vlasti da blokiraju pristup aplikacijama Instagram i WhatsApp, Iranci su se, na online poziv aktivista u subotu okupili na ulicama grada Ardabila.

U rodnome gradu Mahse Amini Saghezu u Kurdistanu u štrajk su stupili trgovci, a isto su napravili oni u sjevernoj pokrajini Mahabad, prenosi internetski medij 1500tasvir, spominjući i kršenja ljudskih prava.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 21:20