StoryEditor
bliski istok

Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom

Piše desk  /  13.04.2024., 16:06h

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za koji kaže da je "povezan s Izraelom", javlja iranska državna novinska agencija IRNA. Iranci su najavili kako će brod prebaciti u iranske teritorijalne vode.

Operacija je izvršena tako da su se iranski komandosi iz helikoptera spustili na brod koji plovi pod portugalskom zastavom. Sve se dogodilo oko 80 kilometara sjeveroistočno od grada Fujairaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), tvrdi britanska pomorska trgovačka služba. 

Iranski obrambeni dužnosnik podijelio je snimku koja prikazuje komandose kako se iz helikoptera spuštaju na hrpu kontejnera na palubi broda. Čuje se kako član posade na brodu govori: "Nemojte izlaziti."

Iz tvrtke Zodiac Maritime potvrdili su da su oni vlasnici zaplijenjenog broda MSC Aries na kojem se nalazilo 25 članova posade. Potvrdili su kako je brod preusmjeren prema Iranu. "Blisko surađujemo s nadležnim vlastima kako bismo osigurali njihovu dobrobit i siguran povratak broda", stoji u priopćenju, prenosi Index.hr.

O svemu se oglasio Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske. "Iran će snositi posljedice ako odluči dalje eskalirati situaciju. U stanju smo pripravnosti. Povećali smo našu spremnost da zaštitimo Izrael od daljnje iranske agresije. Spremni smo odgovoriti", poručio je. 

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da Teheran "provodi piratstvo" i da bi trebao biti sankcioniran zbog toga. "Khameneijev režim je zločinački režim koji podržava Hamasove zločine i sada provodi piratsku operaciju kršeći međunarodno pravo", rekao je Katz. “Pozivam EU i slobodni svijet da odmah proglase Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom i da odmah sankcioniraju Iran”, dodao je.

Informacija o incidentu dolazi usred pojačanih napetosti između Irana i Izraela. Svijet već danima očekuje da će Iran ili njegovi partneri napasti Izrael kao znak odmazde za prošlotjedni udar na iransko veleposlanstvo u Damasku, kada su ubijeni viši zapovjednik Iranske revolucionarne garde i još šest časnika.

Izrael nije preuzeo odgovornost za zračni napad 1. travnja na iransko veleposlanstvo, no iranski vrhovni vođa Ali Hamenei rekao je da "Izrael mora biti kažnjen i bit će" za operaciju za koju je rekao da kao da je izvedena na iranskom teritoriju.

Zapovjednik mornarice Iranske revolucionarne garde izjavio je u utorak da Teheran na prisutnost Izraela u UAE-u gleda kao na prijetnju. Istaknuo je kako Teheran može zatvoriti Hormuški tjesnac, ulaz u Zaljev, ako to bude smatrao potrebnim.

Fujairah se nalazi na istočnoj strani Hormuškog tjesnaca. Huti, koji su na strani Irana, već mjesecima organiziraju napade na brodove u Crvenom moru. 

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 06:39