StoryEditor

Iranska reakcija na ‘Sporazum stoljeća‘: Palestina pripada Palestincima

Piše D  /  29.01.2020., 11:01h

U priopćenju objavljenom nakon objave takozvanog „Sporazuma stoljeća“ od američkog predsjednika Donalda Trumpa, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio je da je taj plan „izdaja stoljeća“ i da je osuđen na propast.   

- Palestina pripada Palestincima – kazao je.    

- Cionistički (izraelski) režim je okupatorski režim i jedini način da se riješi palestinsko pitanje je referendum među izvornim stanovništvom njihove zemlje – dodao je iranski glasnogovornik.    

-  Uzimajući u obzir značaj palestinskog pitanja i veliku urotu iza Trumpovog sporazuma, Iran je spreman surađivati na svakoj razini kako bi se stvorilo jedinstvo u muslimanskom svijetu i osujetila velika urota koja je razbjesnila muslimanske zemlje – kazao je.

Trump je u utorak objavio dugo očekivani politički aspekt svog bliskoistočnog mirovnog plana, koji su već odbacili Palestinci.

Plan predlaže „realistično“ dvodržavno rješenje i priznaje Jeruzalem kao izraelsku „nepodijeljenu prijestonicu“, sudeći po Trumpu.

Iranski  ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif nazvao je Trumpov prijedlog za mir na Bliskom istoku „noćnom morom za regiju“.

- Takozvana „vizija mira“ jednostavno je sanjalački projekt trgovca nekretninama suočenog s bankrotom – piše Zarif u tweetu.     

- To je, međutim, noćna mora za regiju i za svijet. Nadajmo se da je to poziv na buđenje svim muslimanima koji su birali pogrešnu stranu – piše Zarif, prenosi Xinhua.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 03:10