StoryEditor

Iranke prkose režimu i dijele snimke bez vela

Piše D  /  01.08.2019., 07:08h

Masih Alinejad, iranska novinarka koja živi u SAD-u, pokrenula je 2014. kampanju na društvenim mrežama u kojoj je pozivala žene u Iranu da objave svoje fotografije bez islamskog vela koje je zatim stavljala na svoju Facebook stranicu nazvanu "Moja nevidljiva sloboda". Istaknula je kako da su joj žene nastavile slati fotografije i video snimke i nakon što je Revolucionarni sud u Teheranu zaprijetio 10-godišnjim zatvorskim kaznama za te snimke.

- Danas sam primila niz video snimki iz Irana. Te žene su hrabrije i ogorčenije nego prije", rekla je. Objasnila je da se iranska vlada boji žena koje iskazuju građanski neposluh i sudjeluju u mirnom prosvjedu.

Prema iranskom islamskom zakonu određenom nakon revolucije 1979. godine, žene u javnosti moraju pokrivati glavu i one koje ne poštuju tu odredbu opominju, globe ili uhićuju. Organizacija Amnesty International ističe da ženama koje ne pokrivaju glavu prijeti dvomjesječna zatvorska kazna, i da poštivanje tog zakona na ulicama redovno kontrolira policija za čudoređe. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:37