Article_Top_970x250

Iranci uzvikuju 'Smrt Americi' da obilježe opsadu ambasade

na 40. obljetnicu opsade

Iranci uzvikuju 'Smrt Americi' da obilježe opsadu ambasade

stu 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: REUTERS

Tisuće Iranaca uzvikivalo je "Smrt Americi!" pored stare zgrade američke diplomatske misije u Teheranu u ponedjeljak, na 40. obljetnicu opsade veleposlanstva.

Državna televizija pokazala je snimke ulica na kojima je bilo mnoštvo ljudi okupljeno oko bivše zgrade misije  nazvane "špijunskom jazbinom" nakon iranske Islamske revolucije 1979.

Prosvjedi i okupljanja održani su u više 1000 mjesta širom zemlje, javljaju državni mediji.

Tvrdolinijski islamistički studenti upali su u ambasadu nakon pada šaha Reze Pahlavija kojeg je podupirao SAD, a 52 Amerikanca držani su kao taoci  444 dana. Studentska opsada je bila rezultat odluke da se dozvoli odlazak svrgnutom šahu u SAD na liječenje.

Šah je instaliran u državnom udaru 1953. koji su djelomično orkestrirali britanska tajna služba i američka CIA. SAD je nakon opsade prekinuo diplomatske odnose s Iranom.

Otad su dvije zemlje neprijatelji.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u nedjelju je obnovio zabranu pregovora sa Sjedinjenim Državama, opisujući dvije zemlje kao nepomirljive neprijatelje.

- Oni koji vjeruju da će pregovori s neprijateljem riješiti naše probleme 100 posto su u krivu, rekao je.

U međuvremenu je iranski parlament dao početno odobrenje mjerama kojima se zahtijeva da školske knjige pokriju "američka zlodjela".

Zastupnici su također uzvikivali "Smrt Americi".

Odnosi između dviju zemalja zapali su u krizu prošle godine nakon što je američki predsjednik Donald Trump napustio nuklearni sporazum sklopljen 2015., između Irana i svjetskih sila pod kojim je prihvatio ograničenja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

SAD je ponovno nametnuo sankcije u svrhu zaustavljanja cjelokupnoga iranskog izvoza kazavši da ih želi prisiliti na postizanje šireg sporazuma.

Hamnei je zabranio iranskim dužnosnicima održavanje pregovora dok se SAD ponovno ne priključi nuklearnom sporazumu te ne ukine sve sankcije, prenosi Hina.

Dnevnik.ba