StoryEditor
velika pobuna

Iran zatvorio novinarke koje su pisale o smrti Amini: ‘One su strane agentice CIA-e‘

Piše hina  /  30.10.2022., 11:40h

Iransko ministarstvo informiranja i obavještajne organizacije Revolucionarne garde su u petak u zajedničkoj izjavi optužili Hamedi i Mohammadi da su strane agentice američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

Više od 300 iranskih novinara danas je zatražilo puštanje dvije kolegice zatvorene zbog izvještavanja o Mahsi Amini, čija je smrt u pritvoru izazvala prosvjede koji predstavljaju jedan od najvećih izazova za vlasti u zadnjih nekoliko desetljeća.

Njihov zahtjev objavljen je u iranskom dnevnom listu Etemad i drugim novinama.

Izvještavale o smrti 22-godišnjakinje pa završile u zatvoru

Niloofar Hamedi je fotografirala Aminine roditelje zagrljene ispred bolnice u Teheranu, gdje je njihova kći ležala u komi.

Fotografija, koju je Hamedi objavila na Twitteru, bila je prvi znak svijetu da nešto nije u redu s Amini, koju je tri dana ranije pritvorila iranska "ćudoredna" policija zbog onoga što su smatrali neprimjerenom odjećom.

Elaheh Mohammadi je izvještavala o Mahsinom sprovodu u njenom rodnom kurdskom gradu Saqqezu, gdje su prosvjedi započeli.

Iran optužio novinarke da su strane agentice CIA-e

Iransko ministarstvo informiranja i obavještajne organizacije Revolucionarne garde su u petak u zajedničkoj izjavi optužili Hamedi i Mohammadi da su strane agentice američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

Uhićenja su u skladu sa službenim narativom da zakleti neprijatelji Irana, Sjedinjene Američke Države, Izrael i druge zapadne sile i njihovi lokalni agenti stoje iza nemira i da nastoje destabilizirati zemlju.

Najmanje 40 novinara je pritvoreno u proteklih šest tjedana, prema skupinama za zaštitu ljudskih prava, i ta brojka raste.

Smrt djevojke izazvala bijes u svim slojevima iranskog društva

Prvotni bijes izazvan zbog smrti Amini 16. rujna prerastao je u veliku pobunu ljudi iz svih slojeva društva. Studenti i žene su odigrali značajnu ulogu, pri čemu žene spaljuju svoje hidžabe, dok gomile pozivaju na smrt vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija i rušenje Islamske Republike, koja je gušila svaku oporbu od revolucije 1979. godine.

Nema znakova koji upućuju na to da će gušenje smanjiti bijes naroda, čak i nakon što je zloglasni vođa Revolucionarne garde upozorio prosvjednike da će subota biti njihov posljednji dan izlaska na ulice, što je bilo najstrože upozorenje dosad.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:53