StoryEditor
un upozorava

Iran: Više od deset osoba smaknuto svakog tjedna od početka godine

Piše hina  /  09.05.2023., 19:47h

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk upozorio je u utorak na "strašno velik broj" pogubljenja ove godine u Iranu koji u prosjeku doseže više od deset na tjedan.

Od 1. siječnja najmanje je 209 osoba pogubljeno u Iranu, većinom za kaznena djela povezana s drogom, navodi se u priopćenju UN-a koji ističe da je taj broj vjerojatno i veći.

"Od početka godine u prosjeku je više od deset osoba na tjedan smaknuto u Iranu, što ga čini jednom od zemalja s najvećim brojem pogubljenja u svijetu", rekao je Tuerk u priopćenju.

"Zabrinjava to što je Iran, ovim ritmom, na istom putu kao i lani, kada je smrtna kazna izvršena nad 580 osoba", dodao je, ocijenivši da je to "grozno".

Glasnogovornica UN-ova Visokog povjerenstva za ljudska prava Ravina Shamdasani istaknula je na redovitoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi da će, nastavi li se ovakav trend, "to biti najviša stopa izvršenja smrtne kazne od 2015." kada su pogubljene 972 osobe.

Tek mali broj zemalja još primjenjuje smrtnu kaznu.

U ponedjeljak su dvojica muškaraca pogubljena vješanjem zbog bogohuljenja, što su osudili Washington i nevladine organizacije za ljudska prava.

U subotu je pogubljen iransko-švedski disident Habib Chaab, osuđen na smrt zbog "terorizma" jer je bio vođa arapske separatističke skupine.

"Izricanje smrtne kazne za kaznena djela povezana s drogom nije spojivo s međunarodnim normama o ljudskim pravima", istaknuo je Tuerk.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:00