Article_Top_970x250

Iran upozorio strane sile da se drže podalje od Zaljeva

"donosite bol i bijedu"

Iran upozorio strane sile da se drže podalje od Zaljeva

ruj 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iranski predsjednik upozorio je da strane sile ugrožavaju sigurnost Zaljeva, nakon što su SAD poručile da šalju vojno pojačanje u regiju.

Hassan Rouhani rekao je da su strane sile uvijek donosile "bol i bijedu", piše BBC.

SAD šalju više vojnika u Saudijsku Arabiju nakon napada na saudijske naftne pogone za koje obje države krive Iran.

Rouhani je također rekao da će Iran u narednim danima predstaviti novu zaljevsku mirovnu inicijativu pri Ujedinjenim nacijama.

Govorio je na godišnjicu početka iransko-iračkog rata 1980.-1988., koja se obilježava vojnim paradama u Teheranu i drugim gradovima.

- Strane sile mogu prouzrokovati probleme i nesigurnost za naš narod i za naš region - rekao je u televizijskom obraćanju.

Kazao je da je u prošlosti slanje stranih trupa uvijek značilo katastrofu i poručio da se "drže podalje" od Zaljeva.

Ove godine je zabilježena stalna napetost između SAD-a i Irana, nakon što je predsjednik Donald Trump odustao od sporazuma usmjerenog na ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Posljednje tenzije izazvane su napadima bespilotnih letjelica i raketa na saudijske naftne objekte Abqaiq i Khurais 14. septembra.

Jemenski pobunjenici Houthi iz Irana su rekli da su izveli napade, ali i SAD i njihov saveznik Saudijska Arabija - glavni iranski rival - rekli su da Iran stoji iza njih, što je Teheran kategorički negirao.

Dnevnik.ba

Tagovi: