StoryEditor
‘nož u leđa palestincima‘

Iran upozorio Saudijsku Arabiju da ne sklapa mir s Izraelom

Piše desk  /  21.09.2023., 10:28h

Na konferenciji za novinare u New Yorku nakon zasjedanje Generalne skupštine UN-a, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je za Sky News da bi dogovor Izraela i Saudijske Arabije bio "zabadanje noža u leđa palestinskom narodu i njegovom otporu".

"Pod nikakvim okolnostima regionalne zemlje nisu voljne da islamske zemlje napuste sveti princip borbe za palestinski narod jer oslobađanje svetog grada Jeruzalema leži u srcu vjerovanja svih muslimana.", rekao je Raisi.

Govoreći o odnosima Irana i Saudijske Arabije Raisi je rekao da se nada da se taj odnos može dalje proširiti. Ali, on je nagovijestio da bi to moglo biti ugroženo ako Saudijci poboljšaju odnose s Izraelom.

Prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman rekao je da je sporazum kraljevine i Izraela svaki dan sve bliže. Na sastanku s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u New Yorku, izraelski premijer je rekao da se mirovni sporazum može sklopiti uz pravu američku podršku.

Odnosi između Izraela i zemalja u zaljevu, odnosno Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina su normalizirani prema tzv. Abrahamovom sporazumu. Ipak, Saudijska Arabija nije među zemljama koje su potpisale sporazum.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 21:31