Article_Top_970x250

Iran se oglasio, negira umiješanost u napade na saudijska naftna postrojenja

amerikanci im ne vjeruju

Iran se oglasio, negira umiješanost u napade na saudijska naftna postrojenja

ruj 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Sjedinjene Američke Države objavile su satelitske snimke, a citirale su i podatke obavještajnih agencija koji tvrde da Iran stoji iza napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Iran negira umiješanost u zračne napade koji su se dogodili u subotu, a ranije su pobunjenici Huti iz Jemena, koji uživaju podršku Irana, preuzeli odgovornost za napade, piše BBC.

Međutim, neimenovani američki dužnosnici koji komuniciraju s američkim i međunarodnim medijima kazali su da pravac i opseg napada ne ukazuju na to da je moguće da su Huti izvršili napad.

Ovaj incident je doveo do globalnog smanjenja naftnih zaliha od pet posto, a doveo je do povećanja cijene nafte.

Neimenovani američki dužnosnici razgovarali su s New York Timesom (NYT), ABC Newsom i Reutersom.

Jedan dužnosnik rekao je da je bilo 19 točaka udara na mete i da su napadi došli sa zapada i sjeverozapada - ne iz Jemena, koji je južno od Saudijske Arabije.

Dužnosnici, koje je citirao New York Times, rekli su da su u napadima korištene kombinacije bespilotnih letjelica i krstarećih raketa, ali nisu sve pogodile mete - postrojenje za preradu Abkaik i naftno polje Hurais.

Nakon prvobitnog povećanja, došlo je do stabilizacije cijena kada je predsjednik Donald Trump omogućio puštanje u promet američkih rezervi.

Dnevnik.ba