StoryEditor

Iran: SAD sankcijama želi spriječiti da Iranci dobivaju lijekove

Piše D  /  21.09.2019., 11:09h

SAD je u petak uveo novi krug sankcija Iranu, od kojih su neke usmjerene protiv Iranske središnje banke i suverenog fonda, nakon napada na saudijska naftna postrojenja, za koji su Rijad i Washington optužili Irance.

Iran odbacuje upletenost u te napade, za koji su odgovornost preuzeli jemenski Huti, a prvotno su bili prepolovili saudijsku proizvodnju nafte.

"To je znak američkog očaja. Kada uzastopno uvode sankcije istoj instituciji, to znači da je njihov pokušaj prisiljavanja iranske nacije da klekne putem ‘maksimalnog pritiska‘ propao", rekao je ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif novinarima, što je objavljeno na državnoj televiziji.

"Ali ovo je opasan i neprihvatljiv pokušaj da se Irancima blokira pristup hrani i lijekovima", rekao je Zarif govoreći nakon slijetanja u New York, gdje će prisustvovati Općoj skupštini UN-a sljedećeg tjedna.

Istovremeno su se na društvenim mrežama pojavili navodi da je kibernetički napadnuto više iranskih servera i mrežnih stranica, uključujući servere nekih petrokemijskih tvrtki.

Za sada nema službenog komentara tih navoda, a čini se da mrežna stranica glavne državne naftne kompanije NIOC normalno funkcionira.

Nove sankcije pogađaju Iransku središnju banku, kojoj su otprije nametnute američke sankcije, Nacionalni razvojni fond Irana, suvereni fond te zemlje, i iransku kompaniju za koju američki dužnosnici tvrde da se koristi za prikrivanje vojnih financijskih transfera.

Zarif je kazao da će se u srijedu sastati s ministrima vanjskih poslova preostalih potpisnica nuklearnog sporazuma iz 2015., koji je sklopljen s Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Kinom i Rusijom te s SAD-om, koji se povukao iz sporazuma.

"Kao što je prije rečeno, SAD može prisustvovati samo ako se vrati nuklearnom sporazumu i okonča ekonomski rat protiv Irana", rekao je Zarif, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:23