StoryEditor

Iran proslavio ‘uspjeh‘ svog napada na Izrael vojnom paradom

Piše fena  /  17.04.2024., 11:32h

Iran je proslavio "uspjeh" svog raketnog i napada dronovima na Izrael dok je organizirao godišnju vojnu paradu u srijedu.

Islamska Republika u subotu je pokrenula svoj prvi direktan napad na Izrael, kao odgovor na zračni napad na njen konzulat u Damasku 1. travnja za koji se uveliko okrivljuje Izrael.

Operacija nazvana Iskreno obećanje "srušila je slavu cionističkog režima (Izraela)", izjavio je predsjednik Ebrahim Raisi u vojnoj bazi na periferiji Teherana.

- Ta operacija je pokazala da su naše oružane snage spremne - izjavio je on u govoru upućenom redovnoj vojsci i Korpusu garde Islamske revolucije.

Na paradi u srijedu, iranske oružane snage su pokazale niz vojne opreme, uključujući dronove i balističke rakete dugog dometa.

Izrael je obećao da će odgovoriti na napad tijekom vikenda, a vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, kazao je da Iran neće proći "besplatno".

Raisi je u srijedu ponovio upozorenja i protiv "najmanjeg čina agresije" od strane Izraela, naglašavajući da će to dovesti do "žestokog i oštrog odgovora".

Izraelska vojska priopćila je da je velika većina projektila koje je ispalio Iran oborena - uz pomoć Sjedinjenih Država i drugih saveznika - i da je napad nanio samo minimalnu štetu.

Iran inzistira da je napad bio ograničen i izveden u "samoobrani" nakon napada na njegov konzulat u glavnom gradu Sirije.

U udaru je sravnjen sa zemljom petospratni konzularni aneks iranske ambasade u Damasku i ubijeno je sedam pripadnika Revolucionarne garde, od kojih su dvojica generala.

U svom govoru, Raisi se također osvrnuo na zemlje koje su "pokušale normalizirati odnose" s Izraelom.

- Te zemlje su sada ponižene pred svojim narodom, što predstavlja strateški neuspjeh za (izraelski) režim - dodao je on.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Maroko 2020. godine normalizirali su odnose s Izraelom u obiru takozvanih “Abrahamovih sporazuma” uz američko posredovanje, koga su Palestinci žestoko kritizirali.

Egipat i Jordan potpisali su mirovne sporazume s Izraelom 1979. odnosno 1994. godine, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 04:43