StoryEditor
Karadž

Iran: Preselili smo dio nuklearnog postrojenja nakon izraelskih napada

Piše Hina  /  29.04.2022., 11:48h
Premještaj značajnog broja strojeva za centrifugu na sigurniju lokaciju napravljen je zbog „terorističkih napada“ na iransko nuklearno postrojenje Karadž, objavio je glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u četvrtak je rekao da je Iran u Natanz, na podzemnu lokaciju, premjestio radionicu za izradu centrifuga za obogaćivanje uranija. Tamo se koriste strojevi iz sada zatvorenog postrojenja u Karadžu, smještenog zapadno od Teherana, koji je prošlog lipnja doživio ono što je Iran nazvao izraelskom sabotažom. 

„Zbog terorističke operacije protiv kompleksa TESA Karadž morali smo pojačati sigurnost i preseliti značajan dio strojeva za centrifugu na sigurniju lokaciju“, objavio je Behrouz Kamalvandi. 

Optužio je IAEA da nije obratila dovoljno pozornosti na „opasne operacije“ Izraela protiv iranskih nuklearnih postrojenja.  Ta agencija Ujedinjenih naroda prije dva tjedna izvijestila je svoje članice da je Iran preselio postrojenja u Natanz. 

Iran i SAD proteklih godinu dana u Beču vode neizravne pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Teherana i svjetskih sila koji je tadašnji predsjednik Donald Trump napustio 2018., a Iran potom počeo kršiti. 

Prema tom dogovoru Teheran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. 

Dnevnik.ba

22. ožujak 2023 03:33