StoryEditor
tehnologija

Iran predstavio ‘najdugometniji dron na svijetu‘

Piše fena  /  22.09.2023., 16:08h

Iran je u petak demonstrirao svoju vojnu opremu na godišnjicu svog rata s Irakom 1980-ih, uključujući "najdugometniji dron na svijetu" skupa sa balističkim i hipersoničnim projektilima, javili su iranski državni mediji.

Naveli su da je dron "objavljen" na paradi, koja se prenosila uživo, i da su dronovi prikazani na događaju nosili nazive Mohajer, Shahed i Arash.

Islamska Republika prošlog je mjeseca saopćila da je napravila napredni dron pod nazivom Mohajer-10 s poboljšanim dometom i trajanjem leta, kao i većom nosivošću.

Ima operativni domet od 2.000 kilometara i može da leti do 24 sata, prenijeli su tada državni mediji, dodajući da bi njegova nosivost mogla da dostigne 300 kilograma što je dvostruko veći kapacitet od drona Mohajer-6.

Sjedinjene Države optužile su Iran da je, između ostalih bespilotnih letjelica (UAV), dao dronove Mohajer-6 Rusiji za rat protiv Ukrajine. Washington je u utorak proširio sankcije Iranu, navodeći da Teheran "kontinuirano, namjerno širenje bespilotnih letjelica" omogućava Rusiji, svojim saveznicima na Bliskom istoku i drugim destabilizirajućim akterima.

Iran negira da je Rusiji dao dronove za sukob u Ukrajini.

- Naše snage osiguravaju sigurnost u regionu i Perzijskom zaljevu. Možemo naučiti ljude u regiji da je otpor današnji način. Ono što tjera neprijatelja na povlačenje nije pokornost i kolebanje nego otpor - izjavio je predsjednik Ebrahim Raisi na paradi u petak u glavnom gradu Teheranu.

Na video snimku koji su prošlog mjeseca objavili iranski mediji prikazan je Mohajer-6, među ostalim vojnim sredstvima, s tekstom "pripremite svoja skloništa" i na perzijskom i na hebrejskom, a ovaj posljednji aludira na glavnog regionalnog neprijatelja Irana, Izrael.

Sjedinjene Države u utorak su izdale nove sankcije vezane za Iran, ciljajući više pojedinaca i entiteta u Iranu, Rusiji, Kini i Turskoj zbog razvoja bespilotnih letjelica i vojnih aviona u Teheranu.

Iransko-irački rat izbio je 22. septembra 1980. godine kada su snage tadašnjeg iračkog predsjednika Saddama Husseina izvršile invaziju na Iran. Sukob, koji je bio ekonomski razoran i ostavio najmanje pola milijuna mrtvih, završio je u pat poziciji u kolovozu 1988, prenosi Reuters

26. travanj 2024 04:33