StoryEditor
terorizam

Iran potvrdio smrtnu kaznu za švedsko-iranskog disidenta

Piše hina  /  12.03.2023., 15:44h

Iransko pravosuđe u nedjelju je potvrdilo smrtnu kaznu švedsko-iranskom disidentu za "terorizam", dvije godine od njegova nestanka u zračnoj luci u Turskoj, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici Mizan Online.

Habib Šab je u Iranu od listopada 2020. kada je nestao za vrijeme posjeta Turskoj i suđeno mu je u Teheranu, koji ne priznaje dvojno državljanstvo.

Proglašen je krivim za korupciju i za osnivanje pobunjeničke skupine te je osuđen na smrt 6. prosinca. U nedjelju je objavljeno da je iranski Vrhovni sud potvrdio presudu.

Mizan Online objavio je da je Vrhovni sud potvrdio smrtnu kaznu Habibu Faradžolahu Šabu zbog "formiranja i vodstva pobunjeničke grupe pod nazivom Harakat al-Nidal te za osmišljavanje i izvođenje brojnih terorističkih operacija u pokrajini Khuzestan”.

Iran je grupu Harakat al-Nidal optužio za "suradnju s ostalim terorističkim skupinama", uključivo i suradnju u napadu 2018. na vojnu paradu u Ahvazu u jugozapadnoj regiji Khuzestanu, u kojem je, po podacima vlasti, ubijeno 25 i ranjeno gotovo 250 ljudi.

Šab je zadnji u nizu osuđenih na smrt u Iranu.

Prošli je tjedan sud u Ahvazu na smrt osudio šestoricu muškaraca zbog napada i "izvršenja naređenja svojih europskih vođa".

Proglašeni su krivima za "oružane operacije" između 2017. i 2019. u kojima su ubijene četiri osobe, među kojima jedan vojnik i dvojica članova iranske paravojne postrojbe Basidž, stoji u izvješću.

Islamska Republika Iran svake godine pogubi više ljudi od bilo koje druge nacije uz izuzetak Kine. Podaci su to raznih grupa za obranu ljudskih prava, uključujući  i Amnesty Internationala.

Prošli je mjesec iransko pravosuđe usmrtilo kurdskog militanta osuđenog za ubojstvo policajca. Taj su čin osudile grupe za obranu ljudskih prava, uz objašnjenje da ga smatraju političkim zatvorenikom.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 07:56