StoryEditor
iranski velepolsanik

Iran poručio Hrvatskoj: "Prva smo muslimanska zemlja koja vas je priznala. Dali smo vam vojnu opremu i kad vam je nisu slale NATO zemlje"

Piše desk  /  16.04.2024., 14:43h

Veleposlanik Islamske Republike Irana u Hrvatskoj Saeid Khatibzadeh prokomentirao napete odnose njegove zemlje s Izraelom, ali i o mogućnosti širenja ovog sukoba, od čega strahuje cijeli svijet.

Pojasnio je zašto je došlo do napada Irana na Izrael. "To je protunapad, odnosno, defenzivan napad, napad iz samoobrane. Iran nije imao druge mogućnosti. Mi smo izvršili ovaj napad jer nismo imali drugu opciju. Nijedna zemlja ne može pristati na kompromis u vezi svoje sigurnosti i građana. Kad je riječ o režimu Izraelu, koji napadne vaše veleposlanstvo i ubije vaše vrhovne vojne zapovjednike, koji se bore protiv terorističkih skupina, nemate druge opcije nego da reagirate. Iscrpili smo sve diplomatske načine da ovo izbjegnemo. Došlo je do šutnje međunarodne zajednice", rekao je.

"Više od 70 godina europske zemlje i Amerika štite Izrael. Vidite što se događa u Gazi, ubijeno je 35.000 Palestinaca. Tamo je humanitarna kriza, ali ovaj režim ima dopuštenje da čini sve to i zato što se to događa, ovaj režim smatra da može zlostavljati sve narode i zemlje u regiji, da nitko neće odgovoriti. Iran je izveo ovaj napad jer želi zaustaviti ta zlodjela", rekao je za N1. Istaknuo je da Netanyahu pobjeđuje uz krv američkih vojnika i američki novac.

"Sve zapadne zemlje govore da je ovo kolektivno kažnjavanje, etničko čišćenje, sve međunarodne organizacije su ovo nazvale genocidom, a sada govore o pobjedi. Pobjeda je za Netanyahua ostati na vlasti. Ovo nije pobjeda, ovo je kolektivni neuspjeh međunarodne zajednice. Iran nije imao nijedne druge mogućnosti nego da odvrati", kazao je. "Ljudska glupost nema granica, osobito kad je riječ o Netanyahuu u i njegovom režimu. Ne mogu govoriti u njihovo ime, ali mi smo sto posto spremni i u stanju pripravnosti. Ako dođe do bilo kakvog napada, mi ćemo odmah reagirati. Reagirali smo i na napade na naše veleposlanstvo", rekao je.

‘Iran želi trajno rješenje...‘

Kazao je dođe li do nekog napada od strane Izraela, uzvratit će "tom terorističkom režimu". "Kad je riječ o Izraelu, to je kolektivno kažnjavanje ljudi. Mi ne govorimo o žrtvi, nego o okupatoru. Bespomoćni Palestinci moraju živjeti u siromaštvu, nemaju hrane i vode, možete li to zamisliti, a Netanyahu je kriminalac, čim ode s vlasti to je kraj njegove karijere, on se svim silama trudi opstati na vlasti. Međunarodna zajednica to mora zaustaviit. Suzdržavanje znači da morate zaustaviti one koji čine zlodjela. 7. 10. nije početak izraelskog režima, oni su prije 70 godina započeli krvavi rat na Bliskom istoku, oni su korijen svih problema na Bliskom istoku, imaju cionističku ideologiju koja dehumanizira Palestince i oduzima im prava. Svi imaju odgovornost da se ovo zaustavi", poručio je.

"Netanyahu čini sve da skrene našu pozornost s Gaze, Palestine, možda je zato i napao iransku diplomatski misiju. Time je prekršio sve diplomatske konvencije. Svi se trebaju koncentrirati na glavni problem, a to je Gaza. Vratimo se rješavanju problema Palestine. Možda izraelski premijer želi nastaviti zbog svog osobnog dobra. Svjedočimo sljedećem, on je spreman platiti bilo koju cijenu, a ljudi u okupiranoj Palestini su žrtve te nepopularne krajnje desne vlade u Izraelu. "Iran želi trajno rješenje, tu si i druge arapske zemlje, posebno Katar. Mi svi pokušavamo zaustaviti ovu bol za sve, ali mi ne čujemo obećavajuće poruke ovog krajnje desenog režima u Izralu. Ne možemo ništa, oni moraju donijeti odluke, osobito oni koji podržavaju Izrael, moraju igrati konstruktivniju ulogu", rekao je.

Za kraj je istaknuo kako jako voli Hrvatsku. "Iran je prva azijska i muslimanska zemlja koja je priznala Hrvatsku, bili smo uz vas tijekom Domovinskog rata, dali smo vam vojnu opremu, čak i kad vam je nisu slale NATO zemlje. To je čvrst temelj za bilateralne odnose u budućnosti. Shvaćmo hrvatsku vanjsku politiku, članica ste NATO-a i EU-a, možemo vam čestitati na svim uspjesima. Najvažnije je da na čvrstim temeljima između Hrvatske i Irana, mi imamo više do 30 tisuća zajedničkih riječi, razvijemo naše odnose i oslobodimo ih utjecaja trećih strana. Mi možemo imati odnose koji se temelje na uzajamnom poštovanju i na korist naših dviju nacija", kazao je.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 19:45