StoryEditor
smrtna kazna

Iran pogubio dvojicu prosvjednika

Piše desk  /  07.01.2023., 12:12h

Dvojica muškaraca obješena su u Iranu zbog optužbi da su navodno ubili pripadnika vojske tijekom prosvjeda diljem zemlje. Mohammad Mahdi Karami i Seyed Mohammad Hosseini proglašeni su krivima za "korupciju u zemlji" zbog njihove navodne umiješanosti u smrt paravojnog časnika.

Skupine za ljudska prava tvrde da su osuđeni na "lažnom suđenju". Obitelj 22-godišnjeg Karamija kaže da im nije bilo dopušteno vidjeti ga prije nego što je ubijen. Tužitelji su tvrdili da je paravojnog časnika Ruhollaha Ajamiana nekolicina ljudi koji su odavali počast jednoj od žrtava prosvjeda skinula do gola i ubila, prenosi BBC.

Priznali nakon mučenja

Prosvjedi protiv iranskog klerikalnog režima izbili su u rujnu nakon smrti žene u pritvoru, koju je pritvorila policija za moral zbog navodnog "nepropisnog" nošenja hidžaba. Do sada je ubijeno najmanje 516 prosvjednika, uključujući 70 djece, a 19.262 su uhićena, prema stranoj novinskoj agenciji boraca za ljudska prava (HRANA). Također su izvijestili o smrti 68 pripadnika sigurnosnog osoblja.

Mnogi od pritvorenih nakon prosvjeda navodno su nestali, bili pritvoreni bez optužnica, mučeni ili zlostavljani na druge načine.

Dvojica muškaraca prvi su put osuđena na smrt u prosincu 2022., ali su se žalili na kaznu te su tvrdili da su mučeni da daju lažna priznanja. Odvjetnici koji zastupaju Hosseinija rekli su da su ga pretukli i da su mu oči bile zavezane dok je bio u zatvoru.

Četiri egzekucije

Prije egzekucija Karami je štrajkao glađu jer mu je uskraćeno pravo da izabere vlastitog odvjetnika za pravni postupak. Amnesty International opisao je suđenje kao "brzo i nepravedno grupno suđenje" te su izvijestili da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 drugih.

Još trojica muškaraca osuđena su na smrt u istom slučaju, a 11 ih je dobilo zatvorske kazne. S ovim vješanjima broj ubijenih prosvjednika nakon suđenja povećan je na četiri.

U prosincu je 23-godišnji Majidreza Rahnavard javno obješen jer je navodno nožem ubio dvojicu pripadnika sigurnosnih snaga i ranio još četvoricu, a 23-godišnji Mohsen Shekari ubijen je jer je navodno blokirao ulicu i ranio nožem pripadnika iranskih snaga Basij.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 03:14