StoryEditor
u jeku međunarodnih kritika

Iran osudio na smrt još troje prosvjednika zbog "ratovanja protiv Boga"

Piše hina  /  09.01.2023., 18:07h

Iransko pravosuđe osudilo je još trojicu protuvladinih prosvjednika na smrtnu kaznu zbog "ratovanja protiv Boga", izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Mizan.

Iran je u subotu objesio još dvije osobe u svojim pokušajima da suzbije prosvjede koji su znatno usporeni otkako su krenula pogubljenja, izvršena tek nekoliko tjedana nakon uhićenja.

Mizan je izvijestio da se Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi i Saeid Yaghoubi, osuđeni za navodna ubojstva pripadnika dobrovoljne milicije Basij tijekom protuvladinih prosvjeda u središnjem gradu Isfahanu, mogu žaliti na presude.

Snage Basij, povezane s elitnom Revolucionarnom gardom, predvode vladino gušenje nemira izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini 16. rujna u pritvoru iranske moralne policije. 

Papa Franjo osudio je u ponedjeljak Iran što primjenjuje smrtnu kaznu nad prosvjednicima koji zahtijevaju veće poštovanje prema ženama.

"Pravo na život također je ugroženo i na mjestima u kojima se i dalje primjenjuje smrtna kazna, kao što je to slučaj ovih dana u Iranu, nakon najnovijih prosvjeda na kojima se traži poštivanje dostojanstva žena", rekao je Franjo.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei u ponedjeljak je dao do znanja da država nema namjeru ublažiti svoje djelovanje. Hamenei je u televizijskom obraćanju rekao da su oni koji su "zapalili javna mjesta bez sumnje počinili izdaju". Prema iranskom islamskom zakonu, izdaja se kažnjava smrću.

Aktivisti za ljudska prava smatraju smaknuća, uhićenja i kazne prosvjednicima pokušajem njihova zastrašivanja. 

Iako je establišment udvostručio represiju, manji prosvjedi i dalje se odvijaju u Teheranu, Isfahanu i nekoliko drugih gradova.

Najmanje četiri osobe pogubljene su od početka prosvjeda, uključujući dvojicu prosvjednika u subotu, zbog navodnog ubojstva pripadnika Basija, objavile su pravosudne vlasti. 

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorio je u prosincu da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 osoba u "lažnim suđenjima s ciljem zastrašivanja prosvjednika".

Aktivisti za ljudska prava objavili su na društvenim mrežama da su dvojica prosvjednika, 22-godišnji Mohammad Ghobadlou i 18-godišnji Mohammad Boroughani, prebačeni u samicu uoči pogubljenja u zatvoru Rajai Shahr u gradu Karaju. 

Europska unija, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje osudile su Iran zbog pogubljenja prosvjednika. 

Islamska Republika, koja je za nemire okrivila svoje strane neprijatelje, među njima i SAD, suzbijanje prosvjeda smatra očuvanjem nacionalnog suvereniteta.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:34