StoryEditor
tenzije

Iran odgovorio na kritike europskih sila o nuklearnom sporazumu

Piše hina  /  10.09.2022., 22:51h

Iran je u subotu odbacio kao "nekonstruktivnu" izjavu Francuske, Britanije i Njemačke u kojoj se navodi da zahtjevi Teherana ugrožavaju pregovore o ponovnoj uspostavi njegova nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015, prenijeli su iranski državni mediji.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani kazao je da je izjava "nekonstruktivna" i dodao da "trima europskim zemljama savjetuje da igraju aktivniju ulogu u pružanju rješenja za okončanje nekoliko preostalih nesuglasica", izvijestili su državni mediji.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka u subotu su izrazile svoje frustracije na zahtjev Teherana da Ujedinjeni narodi završe svoj nadzor uranija u toj zemlji kako bi se obnovio nuklearni dogovor. 

Iran je ranije ovaj mjesec poslao svoj posljednji odgovor na prijedlog teksta Europske unije za oživljavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i nuklearnog programa kojim je bliskoistočna država pristala reducirati svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija SAD-a, EU-a i UN-a. 

Diplomati su rekli da je odgovor Irana europskom koordinatoru korak unazad jer Teheran želi uvjetovati obnavljanje dogovora završetkom nadzora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja u zemlji traži tragove uranija.

„Ovaj posljednji zahtjev potiče ozbiljne sumnje u namjere Irana i njegovu predanost uspješnom ishodu JCPOA-e“, priopćile su tri države, koristeći kraticu za taj dogovor. 

„Stav Irana proturječan je pravnim obvezama i ugrožava obnavljanje dogovora“, dodaje se.

Upravni odbor IAEA-e sastao se u ponedjeljak, tri mjeseca nakon što je već usvojio rezoluciju kojom poziva Iran da pošalje vjerodostojne odgovore promatračkom tijelu. 

IAEA je u srijedu objavila da je iranska zaliha uranija obogaćena do 60 posto, što je blizu razine za naoružanje i da Teheran još uvijek nije objasnio porijeklo uranija. 

„Uzevši u obzir neuspjeh Irana da zaključi dogovor na stolu, savjetovat ćemo se s međunarodnim partnerima kako najbolje pristupiti nastavku iranske nuklearne eskalacije i izostanak suradnje s IAEA-om“ u dogovorima o neširenju nuklearnog naoružanja“, poručile su tri države.

Dnevnik.ba

04. ožujak 2024 09:31