StoryEditor
profitiraju od rata

Irak u ožujku izvezao nafte za 11 milijardi dolara, najviše u posljednjih 50 godina

Piše Hina  /  02.04.2022., 15:20h
Irak je u ožujku izvezao nafte u vrijednosti 11,07 milijardi dolara, najviše u pola stoljeća, dok su cijene sirove nafte porasle zbog straha od poremećaja u opskrbi nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćilo je ministarstvo nafte.

Irak, drugi najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), izvezao je "100.563.999 barela u vrijednosti 11,07 milijardi dolara, što je najveći prihod od 1972.", priopćilo je ministarstvo.

Podaci objavljeni u petak navečer su preliminarni, ali konačni podaci "obično ne variraju" puno, rekao je dužnosnik ministarstva koji je htio ostati anoniman. 

U veljači su prihodi od nafte dosegnuli osmogodišnji maksimum od 8,5 milijardi dolara s dnevnim izvozom od 3,3 milijuna barela nafte.

Prihodi od izvoza nafte čine više od 90 posto prihoda Iraka. 

Cijene sirove nafte porasle su u strahu od velikih poremećaja u opskrbi nakon što je Moskva 24. veljače napala Ukrajinu.

Rusija je drugi najveći izvoznik nafte u svijetu nakon Saudijske Arabije.

OPEC, skupina zemalja proizvođača nafte i njezini saveznici predvođeni Rusijom dogovorili su u četvrtak još jedno skromno povećanje proizvodnje nafte i zanemarili pritisak Zapada da značajno povećaju proizvodnju pošto je rat u Ukrajini uzdrmao cijene. 

Trinaest članica OPEC-a predvođenog Saudijskom Arabijom i 10 zemalja na čelu s Rusijom, skupina poznata kao OPEC+, podržale su povećanje od 432.000 barela dnevno u svibnju, što je neznatno više nego u prethodnim mjesecima.

Sjedinjene Države pozvale su OPEC+ da poveća proizvodnju jer su visoke cijene energije pridonijele sve većoj inflaciji u cijelom svijetu, čime je ozbiljno ugrožen oporavak od pandemije covida-19.

Iako je OPEC odbio popustiti, Washington je objavio da će iskoristiti svoje strateške naftne rezerve u rekordnim količinama kako bi pomogao smanjiti rastuće cijene. 

U petak je cijena nafte bila oko 100 dolara po barelu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:57