StoryEditor
nova valuta

Irak će omogućiti plaćanje uvoza iz Kine u juanima

Piše hina  /  22.02.2023., 18:20h

Iračka središnja banka objavila je u srijedu da planira prvi puta omogućiti izravno plaćanje uvoza iz Kine u juanima u sklopu planiranog poboljšanja pristupa stranim valutama.

"To je prvi put da će se uvoz iz Kine financirati u juanima, budući da se (dosada) irački uvoz iz Kine financirao samo u (američkim) dolarima", rekao je u srijedu Reutersu ekonomski savjetnik iračke vlade Mudhir Salih.

Središnja banka mogla bi u sklopu tog plana ojačati bilance domaćih banaka koje u kineskim bankama imaju račune u juanima, stoji u priopćenju.

Druga opcija bilo bi povećanje bilanci domaćih banaka preko računa središnje banke u američkoj komercijalnoj banci JP Morgan i u Singapurskoj razvojnoj banci (DBS).

Prva opcija ovisila bi o rezervama središnje banke u juanima, rekao je vladin savjetnik.

U drugoj opciji koristile bi se pak rezerve središnje banke u američkim dolarima kod banaka JP Morgan i DBS, koje bi pretvorile dolare u juane i platile krajnjem primatelju u Kini, pojasnio je Salih.

Irački potez najnoviji je znak sve značajnije uloge juana na međunarodnom planu budući da Kina postupno otvara svoja financijska tržišta i neke zemlje nastoje diverzificirati valutnu izloženost, primjećuje Reuters.

Iračka središnja banka istodobno poduzima hitne korake kako bi nadoknadila manjak dolara na domaćem tržištu, pa je vlada prije dva tjedna odobrila revalvaciju iračkog dinara kako bi ojačala njegovu vrijednost prema dolaru.

Vlada je tako utvrdila službeni tečaj od 1.300 dinara za dolar, nasuprot dotadašnjih 1.460 dinara za dolar.

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 13:20