StoryEditor

Iračko kršćansko selo prazno nakon višemjesečnih turskih zračnih napada

Piše D  /  07.09.2020., 02:09h

"International Christian Concern" je doznao kako je kršćansko selo Sheranish na sjeveru Iraka ostalo prazno zbog turskih zračnih napada tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Sharanish se nalazi u blizini iračko-turske granice u okrugu Zakho. Prema procjenama, svoje domove je napustilo više od 500 kršćana, piše nedjelja.ba.

Stanovnici kažu da je Turska neselektivno bombardirala selo i okolicu. S druge strane. vojska tvrdi da sprovodi operacije usmjerene na Kurdistansku radničku stranku (PKK), koja se tretira kao teroristička organizacija. Međutim, Turska je, također, često pod međunarodnom osudom zbog neselektivnog gađanja civila.

Boje PKK-a na obroncima sela Sharanish

Mnogi kršćani koji žive na širem području javljaju da se njihovi domovi bombardiraju, iako u njihovoj blizini nema prisutnosti PKK-a. Taj čin smatraju nastavkom povijesnog genocida, jer su mnogi od tih kršćana zapravo Asirci, potomci preživjelih za vrijeme masovnog ubijanja kršćana prije i tijekom Prvog svjetskog rata u osmanskom razdoblju.

Od 1992., otkako traju pogranični sukobi između iračkih Kurda i Turaka. ubijeno je oko 50 civila, a broj turskih vojnih baza je porastao s četiri na 18. Osim zračnih napada česta su i granatiranja tako da je samo tijekom dva dana u srpnju zabilježeno 700 granata i 60 raketa koje su pale u okolici sela.

U čitavoj regiji je prazno 198 sela od njih 348. Kršćani su se raselili interno po Kurdistanu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:35