Article_Top_970x250

Irački sud osudio na smrt još dvojicu Francuza

zbog pripadnosti ISIL-u

Irački sud osudio na smrt još dvojicu Francuza

lip 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Irački sud u ponedjeljak je osudio na smrt još dvojicu Francuza zbog pripadnosti Islamskoj državi, priopćio je tužitelj Reutersu, čime je ukupan broj francuskih državljana koji čekaju na pogubljenje u Iraku porastao na 11.

Na presude se može uložiti žalba. Vlada predsjednika Emmanuela Macrona tvrdi da se Francuska protivi smrtnoj kazni, ali da poštuje irački suverenitet, prenosi Fena.

Irački sudovi trenutno sude tisućama sumnjivih boraca Islamske države, uključujući i stotine stranaca, od kojih su mnogi uhićenii dok se osipalo uporište džihadista. Grupa je proglasila ultra-radikalni "kalifat" koji se protezao dijelovima Iraka i Sirije u 2014.

Jedanaest osuđenih ljudi nalazi se među 280 iračkih i stranih zarobljenika predanih iračkim vlastima u veljači od Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje uživaju američku podršku. Vojni izvori tada su priopćili da je u grupi bilo 14 francuskih državljana, ali da su neki stranci s dozvolom boravka u Francuskoj pogrešno navedeni kao državljani.

Tunižanin je osuđen na smrt skupa s nekim Francuzima prošlog tjedna. Drugi Tunižanin bit će izveden na suđenje narednog tjedna.

Grupa za ljudska prava Human Rights Watch priopćila je u petak da je jedan Francuz osuđen prošlog tjedna poručio sudu kako je davao izjave pod prinudom a drugi je kazao u sudnici da je bio mučen.

HRW procjenjuje da je 11 francuskih državljana prebačeno u Irak u veljači, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250