Article_Top_970x250

Inzko u UN-u: Srbi o raspadu, Bošnjaci o unitarnoj državi, Hrvati za reorganizaciju

izvješće vijeću sigurnosti

Inzko u UN-u: Srbi o raspadu, Bošnjaci o unitarnoj državi, Hrvati za reorganizaciju

stu 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Poruka visokog predstavnika političarima bila je jednostavna: Prevaziđite međusobne razlike, odbacite destabilizirajuću retoriku i osigurajte napredak zemlje na europskom putu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas se obratio Vijeću sigurnosti UN-a, predstavivši svoj redovito polugodišnje izvješće o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini za period od 16. travnja do 15. listopada 2019.

U svom obraćanju, visoki predstavnik je osudio činjenicu da se proces formiranja vlasti odužio na sada već više od godinu, dodavši da “iako Vijeće ministara iz prošlog mandata i dalje funkcionira sve do imenovanja novog Vijeća ministara, ono je ograničeno politički sračunatom i nepotrebnom blokadom Parlamenta BiH. To znači da se ne mogu usvajati novi zakoni, uključujući i proračun na državnom nivou, što uvelike onemogućava zemlju da se efikasno nosi s aktualnim problemima, kao što je migrantska kriza.”

Visoki predstavnik je naglasio da se nastavila i destabilizirajući retorika podjela, koja dominira političkom situacijom:

- Neki politički lideri iz RS i dalje daju izjave kojima izražavaju separatističke tendencije ili pak predviđaju raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalnu reorganizaciju zemlje. Istovremeno, najveća bošnjačka stranka opet je usvojila stranačku platformu koja zagovara Republiku BiH, što nije bilo konstruktivno - rekao je Inzko, priopćeno je iz OHR-a.

Također je naglasio da veličanje osuđenih ratnih zločinaca, koje je i dalje rašireno, uvelike otežava mogućnost postizanja istinskog i trajnog pomirenja među svim narodima.

Govoreći o presudi Ustavnog suda BiH o Mostaru i presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", koja nakon deset godina još nije provedena, visoki predstavnik je naglasio da "vladavina prava i borba protiv korupcije trebaju biti prioriteti za Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga, veliki broj ljudi ne može ostvariti svoja osnovna građanska prava, jer ne mogu glasati u Mostaru ili biti kandidati za niz državnih funkcija. To traje već desetljeće. Ne iznenađuje da ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su tri četvrtine građana BiH izuzetno nezadovoljne ili uglavnom nezadovoljne situacijom u oblasti vladavine prava i radom pravosudnih institucija. Stoga će vladavina prava i funkcionalnost pravosudnih institucija biti moji prioriteti u narednom periodu."

Inzko je također rekao da je posebno sramotna pojava revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, koji je pravna činjenica potvrđena presudama kako međunarodnih tako i domaćih pravosudnih organa, uključujući i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju – tijelo koje je ustanovilo Vijeće sigurnosti UN-a.

- U Srebrenici je 1995. godine počinjen genocid! Ništa i niko ne može promijeniti tu činjenicu - rekao je Inzko te zahvalio onim pojedincima i organizacijama koji čuvaju istinu o Srebrenici i nastavljaju tragati za pravdom, posebno majkama Srebrenice.

- Majke zaslužuju naše najdublje poštovanje i divljenje - rekao je on.

Poruka visokog predstavnika političarima bila je jednostavna: Prevaziđite međusobne razlike, odbacite destabilizirajuću retoriku i osigurajte napredak zemlje na europskom putu.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku i pozvao međunarodnu zajednicu da „nastavi ujedinjeno raditi kako bi očuvala rezultate postignute tijekom protekle dva desetljeća i, prije svega, ispunila obećanja o boljoj budućnosti za građane BiH“, priopćeno je iz OHR-a.

Dnevnik.ba

Tagovi: