Article_Top_970x250

Inzko: U BiH problemi s vladavinom prava

visoki predstavnik

Inzko: U BiH problemi s vladavinom prava

lip 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

U svom govoru, na konferenciji Europskog odbora regije (Committee of Regions – CoR) u Briselu pod nazivom “Peti Dan proširenja” visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je istaknuo da su brojni problemi i dalje prisutni, usprkos značajnim političkim i financijskim investicijama u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je da su primjetni problemi u oblasti vladavine prava, što sprječava strane investicije.

– Činjenica da vlasti na svim nivoima u BiH zanemaruju ili odbijaju obavezujuće sudske odluke, uključujući i odluke Suda BiH i Ustavnog suda BiH, kao i odluke Europskog suda za ljudska prava, nije dobra poruka za potencijalne investitore – rekao je visoki predstavnik.

Naglasio je da međunarodna zajednica, uključujući i Komisiju EU, koja je o tome govorila u svom nedavno dostavljenom Mišljenju, također prepoznaje potrebu da se provedu reforme u pravosuđu, uključujući i one koje se odnose na Visoko sudsko i tužiteljskoo vijeće, koje bi donijele potrebna poboljšanja u ovoj oblasti.

– Međunarodna zajednica je spremna pružiti savjete i pomoć Bosni i Hercegovini u provedbi neophodnih promjena, kako bi se unaprijedile ranije reforme – naglasio je Inzko.

Mišljenja je da bi poboljšanja u oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije, pokrenula lanac investicija u BiH, a samim tim unaprijedila i život građana u cijeloj Bosni i Hercegovini, prenosi DnevniList.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250