Article_Top_970x250

Inzko: Stanje u državi najbolje oslikava jedini potez građana - odlazak

predstavnik Međunarodne zajednice u BiH

Inzko: Stanje u državi najbolje oslikava jedini potez građana - odlazak

lip 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

U Sarajevu je danas završena dvodnevna sjednica političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a čije je zaključke iznio visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko. Inzko je govorio o formiranju vlasti, slučaju Milana Tegeltije i Visokog sudskog tužiteljskog vijeća, rezervnom sastavu policije u Republici Srpskoj i migrantskoj krizi, piše Klix.ba.

Također, Inzko se našalio na svoj račun kazavši kako danas "nije izrazio zabrinutost", dodavši kako stanje u državi ipak najbolje oslikava jedini potez građana, a to je odlazak.

Također, ocijenio je važnost funkcioniranja pravosuđa kazavši kako "država koja nije pravna država i nije država".

"Zakon VSTV-a ne predviđa nekažnjivost. Nedavni zabrinjavajući događaji naglašavaju potrebu provođenja suštinskih reformi, a u VSTV-u moraju raditi najbolji i najcjenjeniji u profesionalnoj zajednici.

Što se tiče Tegeltije, podsjećam da je kazneni postupak još uvijek u tijeku i u njega se neću miješati", rekao je Inzko. Kada je u pitanju rezervna policija, Inzko je kazao kako je RS mijenjala objašnjenja i razloge za njezino uvođenje.

"Na početku je bio terorizam, a sad se kaže da je to zbog prirodnih katastrofa. Ipak, mi mislimo da postojeća policija može odgovoriti na sve izazove i da nije trenutak da se formiraju neke nove jedinice.

Postoji Civilna zaštita, postoje Oružane snage BiH koje pomažu kada je riječ o vremenskim nepogodama, a što se pokazalo u prethodne četiri godine. Također, neka veleposlanstva su već dala mišljenje o ovom slučaju i ostaje da se vidi hoće li taj zakon u RS biti usvojen", rekao je visoki predstavnik.

Kada je riječ o migrantima i migranstkoj krizi, Inzko smatra da Unsko-sanska županija podnosi veliki teret. "Više političara je istaknulo da treba bolje čuvati granice BiH. Treba poštivati jurisdikciju, a izbjeglice su u nadležnosti države.

Osjećam da je Unsko-sanska županija ostavljena sama i da nedostaje solidarnost s Bihaćem koji nosi cijeli teret", zaključio je Inzko, prenosi Večernji.ba.

Dnevnik.ba

Tagovi: