StoryEditor

Inzko: Schmidt je ogromna dobit za europski put BiH

Piše D  /  22.01.2021., 11:01h

Njemačka je vlada ranije ovog tjedna i službeno kandidirala konzervativnog političara iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) Schmidta za novog visokog predstavnika za BiH, o čemu konačnu odluku donosi Upravi odbor Vijeća za provedbu mira (PIC).

U intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko "Oslobođenje", Inzko je kazao kako će ta procedura vjerojatno potrajati nekoliko mjeseci, a koliko točno ovisit će o angažiranju Njemačke.

"Bez obzira na to ja sam i dalje u potpunosti opredijeljen nastaviti s provedbom Daytonskog sporazuma do zadnjeg dana svoje misije", kazao je Inzko.

Schmidta je opisao kao osobu koja vrlo dobro poznaje europske integracije, što je dodatna prednost uz njegovih 30 godina iskustva u Bundestagu te osam godina djelovanja na poziciji ministra i državnog tajnika.

"On zna kako se pripremaju zakoni u Bruxellesu i Berlinu. To je ogromna dobit za europski put BiH", kazao je Inzko.

Pojasnio je kako je u svih proteklih 12 godina svog mandata i sam imao veliku potporu Njemačke, no problem je bio u tome što su neke druge države-članice PIC-a "imale vrlo restriktivno stajalište" prema uporabi ovlasti koje visokom predstavniku teorijski stoje na raspolaganju, uključujući mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

Inzko je kazao kako je njegovu poziciju najbolje opisao zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, koji je sadašnjeg visokog predstavnika opisa kao "tigra bez zuba".

Juratović je tu konstataciju ponovio i u intervjuu kojega je u petak objavio "Dnevni avaz", ali je istaknuo kako nije toliko bitno kakve ovlasti ima visoki predstavnik koliko postoji li volja unutar BiH da se stvari promijene.

"Bez dogovora i volje naroda u BiH, Europa ne može vući nikakve inicijative. Ne želimo nekome nametati naša rješenja", kazao je Juratović ali potvrdio kako Njemačka neće i ne može pasivno promatrati što se zbiva u njezinom europskom susjedstvu odnosno u BiH.

Inzo je ipak uvjeren kako će se s dolaskom Schmidta u Sarajevo stvari mijenjati u odnosu na protekle godine, posebice zbog promjena u Washingtonu.

"Uvjeren sam da je predsjednik (SAD) Biden istinski prijatelj ove zemlje i da će on, zajedno s europskim partnerima, donijeti novu dinamiku i okrenuti novu stranicu u ovom dijelu Europe. Siguran sam da bi on želio s partnerima završiti nedovršeni, djelomice paralizirani mir", kazao je Inzko.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:51