Article_Top_970x250

Inzko: O netočnim tvrdnjama o državnosti RS-a informirat ću Vijeće sigurnosti UN-a

reakcija visokog predstavnika

Inzko: O netočnim tvrdnjama o državnosti RS-a informirat ću Vijeće sigurnosti UN-a

sij 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Ured visokog predstavnika (OHR) ocijenio je danas u priopćenju za javnost da "proslavljanje dana RS 9. siječnja pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka".

Iz OHR-a poručuju da je Ustavni sud BiH odlučivao o usklađenosti 9. siječnja kao dana RS s Ustavom BiH, te je ustvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno. 

Ponovivši da se ne protivi danu RS, ukoliko se on organizira i obilježava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Inzko konstatirao je da je poštivanje vladavine prava preduvjet za svaku modernu demokraciju.

- Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH - rekao je Inzko i dodao da je obilježavanje dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati.

Istaknuo je da smo u posljednjih nekoliko dana često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države, ali da Ustav jasno definira BiH kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi. 

- Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom - dakle upravo ono što entiteti nisu. Sukladno tome, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na odcjepljenje i postoje samo na osnovi Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko netko tvrdio suprotno. Stoga će o netočnim tvrdnjama o državnosti RS biti informirat Vijeće sigurnosti UN - rekao je Inzko.

Konačno, naveo je da je, bez obzira na pokušaje izvrtanja činjenica o državnom pravosuđu, ono čvrsto utemeljeno u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu. 

- Ustavni sud je ključna daytonska institucija s isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudaca u Ustavnom sudu BiH u Daytonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja dana RS devetog siječnja vrlo je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana - rekao je Inzko, priopćeno je iz OHR-a.

Dnevnik.ba