StoryEditor

Interliber: Predstavljena knjiga M. Grčevića "Ime ‘Hrvat‘ u etnogenezi južnih Slavena"

Piše D  /  16.11.2019., 02:11h

 Ćosić je istaknuo da je Grčević u ovoj ‘obnoviteljskoj knjizi‘ postavio veliki razmjer tema.

 Knjiga je obnoviteljska, naglasio je, jer su se, unatoč argumentima, od druge polovice 19. stoljeća ključne stvari o etnonimu Hrvat, prešućivale ili ih je tada osnovana slavistička znanost krivo ideološki interpretirala.

 Jezikoslovac Grčević se usredotočio na hrvatske etnonime i glotonime izvan hrvatskoga etničkog prostora. U knjizi je po prvi put usustavljena golema građa o hrvatskom etnonimu i glotonimu, a autor u knjizi donosi vlastita tumačenja  i nekategoričke zaključke.

 Također autor navodi obilje tragova o raškim Hrvatima i pohrvaćenim pravoslavnim Vlasima te u srednjem vijeku u Rašku doseljenim Hrvatima katolicima na prostor u Srbiji i Kosovu.

 Autor osvjetljava i identitetsko stanje u Vojnoj krajini, čijem je dijelu stanovništva pripadnost pravoslavlju kasnije odredila oblikovanje nacionalnoga identiteta, pojasnio je povjesničar Stjepan Ćosić.
 Dubravka Sesar ocijenila je kako jezikoslovac Grčević u problematiku kojom se bavi, unosi novo svjetlo u dosadašnje selektivne i pristrane analize.

 Autor razotkriva mnoštvo zabluda o uporabi glotonima hrvatski i srpski, te navodi mnoge dosada zanemarivane činjenice koje pomažu u razrješavanju nesporazuma, istaknula je.

 Knjiga "Ime ‘Hrvat‘ u etnogenezi južnih Slavena" (291 str.) podijeljena je na šest poglavlja - Alpski Hrvati, Hrvati i islam, Hrvati i pravoslavlje, "Hrvacki" istumačeno i "srpski" napisano, O Dubrovačkoj Republici i Boki kotorskoj. Na kraju knjige su literatura, kazalo toponima i kazalo osobnih imena. 

Knjigu su objavili nakladnici Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku.

Pročelnik Hrvatskih studija, jezikoslovac Mario Grčević rođen je u Varaždinu 1969. U znanstvenim knjigama i člancima obrađuje europsku, osobito njemačku, slovačku i češku, slavistiku 19. stoljeća, a bavi se položajem hrvatskoga jezika u slavistici. Autor je knjige "Das kroatische volkssprachliche Missale Romanum des 16. Jahrhunderts: Philologisch-linguistische Untersuchung".

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 20:04