StoryEditor
analiza sukoba

Institut za rat: Rusima pada moral, masovna pijanstva među vojnicima i opći nered

Piše desk  /  03.06.2022., 08:11h

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

U nastavku prenosimo dijelove:

Ruske trupe nastavile su s operacijama zauzimanja Severodonjecka i daljnjim operacijama za zauzimanje Lisičanska. Rusko vojno vodstvo vjerojatno će iskoristiti zauzimanje ova dva grada kako bi tvrdilo da su "oslobodili" cijelu Luhansku oblast prije nego što se okrenu Donjeckoj oblasti, ali je malo vjerojatno da će imati snage potrebne da zauzmu značajan teritorij u Donjeckoj oblasti nakon što su pretrpjele gubitke oko Severodonjecka.

Malo je vjerojatno da će ruska prisilna mobilizacija stvoriti značajnu borbenu moć i pogoršat će ionako nizak moral i lošu disciplinu u ruskim i zamjenskim jedinicama. 113. pukovnija DNR objavila je videoapel ruskom predsjedniku Putinu u kojem se prisilno mobilizirani vojnici žale da su cijeli rat proveli na bojišnici u Hersonu bez hrane i lijekova te da mobilizacijski odbori nisu proveli potrebne medicinske preglede. 

Masovna pijanstva, opći nered...

Ukrajinska glavna obavještajna uprava također je objavila presretnuti telefonski razgovor u kojem su se vojnici DNR-a na sličan način požalili da su fizički nesposobni pojedinci prisiljeni ići u službu i da mobilizirane jedinice doživljavaju masovna pijanstva i opći nered, prenosi Index.

Ruske okupacijske vlasti i dalje se suočavaju s izazovima uspostave trajne kontrole na okupiranim ukrajinskim teritorijima. Ukrajina je izvijestila da ruske profesionalne uprave nisu u stanju kontrolirati lokalno stanovništvo, nametati korištenje ruskog rublja ili provoditi birokratske procese.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 23:01