Article_Top_970x250

Institucije BiH dale suglasnost za uvoz oružja za policiju RS

mup RS

Institucije BiH dale suglasnost za uvoz oružja za policiju RS

velj 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Plan Ministarstva je da svaki policijski službenik, osim redovne opreme, duži i kratko i dugo naoružanje, što je u skladu sa zakonom. S tim u vezi, količina nabavljenog naoružanja, točnije broj dugih cijevi, neće prelaziti broj policijskih službenika zaposlenih u ovom ministarstvu – naveli su iz MUPRS-a.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) tvrde da je Direkcija za promet naoružanja i vojne opreme RS-a, u postupku nabavke vatrenog oružja za opremanje MUPRS-a, pribavila sve potrebne suglasnosti koje izdaju nadležne institucije BiH za uvoz naoružanja.

Entitetska policija nabavlja vatreno oružje iz poduzeća „Zastava oružje“ iz Kragujevca u Srbiji, a putem Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS.

Napominju da policijski službenici MUPRS-a trenutno koriste oružje koje je u prosjeku staro oko dvadeset godina, potvrđeno je za Fenu.

- Plan Ministarstva je da svaki policijski službenik, osim redovne opreme, duži i kratko i dugo naoružanje, što je u skladu sa zakonom. S tim u vezi, količina nabavljenog naoružanja, točnije broj dugih cijevi, neće prelaziti broj policijskih službenika zaposlenih u ovom ministarstvu – naveli su iz MUPRS-a.

Prilikom posjete Ruskoj Federaciji ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač potpisao je u Moskvi, kako napominju, Memorandum o razumijevanju između MUPRS-a i Glavne uprave Ministarstva unutarnjih poslova Ruske Federacije za Grad Moskvu, koji je u skladu sa odredbama Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova Ruske Federacije i Ministarstva sigurnosti BiH.

-Memorandum je izraz prepoznate potrebe potpisnica za čvršćom suradnjom i ostvarivanja direktnog kontakta u oblasti suzbijanja i borbe protiv transnacionalnog kriminala i najtežih kaznenih djela, a sve u cilju efikasnijeg ostvarivanja prava i sloboda građana Republike Srpske i Ruske Federacije – naveli su iz MUPRS-a.

Radovi u Centru za obuku policije RS-a, u Zalužanima kod Banje Luke, su u tijeku, a otvaranje je planirano za Dan Policije RS-a, 4. travnja.

Ranije je to bila bivša vojarna Zalužani.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250