StoryEditor

Inspekcija uputila zamolnicu Hrvatskoj o školovanju Sebije Izetbegović, evo što točno traže

Piše D  /  26.07.2021., 10:07h

Iz Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo jutros su potvrdili pisanje "Avaza", u odgovoru na upit koji su im poslali.

- Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je dana 19.07.2021.godine putem Ministarstva pravde BiH (Sektor za medjunarodnu i entitetsku pravnu pomoć i saradnju) uputila Zamolnicu nadležnim organima Republike Hrvatske ( Uprava za visoko obrazovanje, Služba prosvjetne inspekcije) i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radi službenog očitovanja i potvrđivanja vjerodostojnosti dokumentacije izdate od strane Medicinskog fakulteta Sveučilista u Zagrebu na ime Izetbegović Sebije - stoji u odgovoru iz KUIP-a na upit "Avaza".

Zahtjev za dodatnim provjerama, podsjećamo, uslijedio je nakon što inspekciji na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nije predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

  • Šta je Medicinski fakultet odgovorio  Rektoratu UNSA

    FOTO: AVAZ


Inspekcija je okončala nadzor prije mjesec, ali, budući da tada nisu dobili svu potrebnu dokumentaciju, najavili su dodatne provjere koje se odnose na uvid u nastavne planove i programe te fond sati predavanja. Ovi podaci ranije nisu bili dostavljeni ni Univerzitetu u Sarajevu (UNSA).

Još je pitanje što će sada uraditi Tužiteljstvo Županije Sarajevo jer je dopis iz Zagreba dokaz da je “školovanje” Sebije više nego sporno i da se opravdano sumnja da je riječ o kazneno djelu.

Inspekcija je prošli mjesec utvrdila da je za izbor asistenta bila potrebna ukupna prosječna ocjena 8, a iz predmeta za koji se konkurira za asistentsko mjesto 9.

Međutim, Izetbegović je imala prosjek 7,38, a iz predmeta Ginekologija i akušerstvo, za koji je izabrana u zvanje asistenta - 7.

Na taj način u pitanje se sada dovode i magisterij i doktorat Sebije Izetbegović. Sada je upitno i njeno daljnje akademsko napredovanje.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:38