StoryEditor

"Inicijative i retoriku u RS vidimo kao udaljavanje od EU standarda"

Piše D  /  11.04.2019., 04:04h

Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i europskim standardima, poručuju.

"Umjesto toga, veleposlanstva Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u BiH, nedavne inicijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, usprkos vladinoj javno proklamiranoj privrženosti procesu europskih integracija. Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokracije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri. Opozicijski glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne prosvjede poput onih koje je organizirao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzuriraju pojedince, grupe ili medije ili kriminaliziraju slobodno obavljanje službene funkcije, samo podrivaju demokraciju", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Snažno podržavaju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske.

"MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru. Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju također izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih", poručuju u priopćenju.

Apeliraju na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:14