StoryEditor
priopćenje

Inicijativa u Mostaru: "Želimo da nazivi ulica govore i da su u gradu živjele i radile žene"

Piše Fena  /  13.07.2022., 14:39h

Inicijativa građanki/na Mostara oglasila se priopćenjem za javnost s namjerom podnošenja inicijative za dodjelu naziva ulice u Mostaru po imenima žena.

"Kao grupa žena, aktivistica, koja okuplja žene iz različitih političkih stranaka, ali i žena koje nisu članice političkih stranaka, tužne smo jer su žene u Mostaru ponovo samo zakonom predviđena 'kvota'. Žene su, nažalost, nevidljive", navode u priopćenju.

Ističu kako su Mostar gradile i oblikovale i žene te da su mnoge od njih inspirativno djelovale na generacije koje su stasavale poslije njih.

"Među njima je i veliki broj žena koje su dale svoj doprinos u različitim branšama, te na taj način napravile podvige u vremenima u kojima su živjele.

Danas čitamo kako među imenima uglednih građana koji su svojim radom i aktivnim djelovanjem zaslužili da Grad nazove ulicu po njima, nema nijedna žena. Čitajući sastav komisije koja je bila zadužena za imenovanje ulica ponovo nema nijedna žena", naglasili su.

Pozvali su gradonačelnika Mostara da još jednom preispita svoju odluku te podsjetili kako bez žena danas ne bi bilo ni grada Mostara.

"Pozivamo Vas da svoju odluku još jednom preispitate, a žene, vijećnice, da svojom angažmanom u Gradskom vijeću Grada Mostara dignu svoj glas i pokažu kako u Mostaru žene neće biti zakonom predviđena kvota već odlučujući faktor u svim odlukama koje se tiču građana bez obzira na spol.

Želimo da nazivi ulica govore i o tome da su u Mostaru živjele i radile žene. Grad Mostar i njegovi izabrani predstavnici trebaju pokazati da ne diskriminiraju svoje građanke/ne na osnovu spola", poručili su.

Poznali su izabrani predstavnike građana da ispoštuju potpisanu Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, navodeći kako je Mostar potpisnik te povelje.

"Prijedlog koji nema ime, prezime jest da jednu ulicu nazovete u čast svim ženama Mostara: Ulica mostarskih žena. Poštujte svoje sugrađanke. Budimo grad za primjer u svakom pogledu", poručili su.

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 05:35