StoryEditor

Informatičari, pravnici, inženjeri, zavarivači i zidari najlakše do posla

Piše D  /  16.07.2021., 02:07h

Potreba učinkovite usklađenosti sustava obrazovanja s potrebama na tržištu rada, uvođenje dvojnog obrazovanja uz što učinkovitiju primjenu prakse za učenike strukovnih škola, digitalizacija, usvajanje novih tehnologija i praćenje svjetskih trendova - sve su to smjernice za što bolje osposobljavanje budućih radnika, piše Večernji list BiH

Veliko zanimanje

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar nedavno je, tijekom konferencije “Obrazovanje odraslih za potrebe bh. tržišta rada”, naglasila kako je prekvalifikacija odraslih osoba u BiH i FBiH nastala kao posljedica obrazovnog sustava i potrebe za kvalitetnijom radnom snagom čija je potreba iskazana i u Europi.

Objasnila je kako poslodavci traže one radnike koji će odmah nakon završenog školovanja ući na tržište rada posjedujući sve potrebne kvalifikacije. Upravo zbog takve situacije, navela je ona, postoji potreba da se radna snaga koja je na evidencijama nezaposlenih osposobi za tržište rada.

Kada je pak riječ o zanimanjima za koja postoji veliko zanimanje na tržištu rada, treba uputiti na nedavne podatke Agencije za rad i zapošljavanje, a čiji je ravnatelj Muamer Bandić naveo kako je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama, najtraženija zvanja su, kazao je on, ona vezana uz IT sektor (IT inženjer, softver-inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, doktor medicine - specijalist. Uz ta zvanja, po broju oglasa, traženi su i diplomirani ekonomisti te pravnici, kao i diplomirani inženjeri strojarstva, s tim što, zbog hiperprodukcije tog kadra, njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

Uz ekonomiste i pravnike, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, novinarima, socijalnim radnicima...

U kontekstu srednje stručne spreme najveća je potražnja za prodavačima i ugostiteljima, posebice konobarima, a kao i prethodnih godina, i dalje su traženi operateri za unos podataka te radnici u call-centrima.

S druge pak strane, kada govorimo o srednjoj stručnoj spremi, na evidencijama nezaposlenih najviše je ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i prometnih tehničara.

Dvojno obrazovanje

Među osobama s VKV i KV kvalifikacijom evidentno je kako su najviše traženi zidari, tesari, prodavači s trogodišnjom školom, zavarivači, fasaderi, šivači te vozači. S ovom kvalifikacijom na evidencijama su pak najzastupljeniji automehaničari, frizeri, bravari, kuhari i konobari, kao i prodavači.

U kontekstu modernizacije obrazovnih sustava sve se više na dvojno obrazovanje gleda kao na učinkovit način koji će bolje osposobiti učenike jednom kada se nađu na tržištu rada, ali i dovesti do sinergije gospodarstva i obrazovanja.

Jedan od prepoznatljivih primjera vidljiv je u općini Posušje koja je aktivni sudionik u praćenju tržišta te sa svojim partnerima formira obuku za zanimanja koja su tražena.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:14