Article_Top_970x250

Inforadar: Državnom tužitelju ponuđena dva milijuna KM da Novalića izostavi iz optužnice

PREDMET "RESPIRATORI"

Inforadar: Državnom tužitelju ponuđena dva milijuna KM da Novalića izostavi iz optužnice

srp 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Inforadar

Cijeli spis je proslijeđen odgovarajućim službama u Sjedinjenim Američkim Državama jer je riječ o do sada nezapamćenom slučaju političke korupcije i pokušaja mita prema predstavniku državnog pravosuđa, piše Inforadar.

Prije dvadesetak dana Mirzi Hukeljiću, jednom od dvojice državnih tužitelja koji vode istragu u predmetu Respiratori, ponuđeno je dva milijuna maraka kako bi iz optužnice koja se očekuje izostavio federalnog premijera Fadila Novalića!

Ova informacija Inforadaru je potvrđena iz izvora bliskih administraciji Američkoga veleposlanstva u BiH.

Prema istim izvorima, nakon što je dobio ponudu koja je sama po sebi dovoljna za novu optužnicu, Hukeljić je zbog nepovjerenja u državne institucije o svemu odmah obavijestio Američko veleposlanstvo, o čemu je napravljen i zapisnik.

Cijeli spis potom je proslijeđen odgovarajućim službama u Sjedinjenim Američkim Državama jer je riječ o do sada nezapamćenom slučaju političke korupcije i pokušaja mita prema predstavniku državnog pravosuđa.

Inforadar je u više navrata pokušao stupiti u kontakt s tužiteljem Hukeljićem, no on je, nesumnjivo zbog velikog pritiska pod kojim radi, odlučio ignorirati sve pokušaje.

– Bosni i Hercegovini su potrebni neovisni, odgovorni suci i tužitelji koji se pridržavaju najviših profesionalnih standarda, kao i političko vodstvo opredijeljeno za stvaranje uvjeta za rad ovih institucija, umjesto da pokušava utjecati na njih ili ih kontrolirati. Sjedinjene Države su i dalje posvećene pružanju podrške stvaranju uvjeta u kojima odgovorni, profesionalni pravosudni sektor može funkcionirati neovisno od političkog utjecaja – odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću veleposlanstva SAD-a u BiH na upit Inforadara, uz napomenu da oni ne mogu odgovarati na hipotetička pitanja.

Prema dva neovisna izvora bliska istrazi, Novalić je u kriminalnoj nabavi 100 neupotrebljivih respiratora, koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, bio tek jedan od posrednika, a čitava operacija je osmišljena u samom vrhu SDA od strane pojedinaca kojima portal, kako piše, zbog interesa istrage još uvijek ne želi otkriti imena.

Tek je bitno podsjetiti da je od strane SDA, predsjednika ove stranke Bakira Izetbegovića i predstavnika boračkih udruženja bliskih vrhu stranke, izvršen veliki pritisak na Tužiteljstvo i Sud BiH da se osumnjičena trojka (Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak) pusti iz pritvora i brani sa slobode zbog bojazni da bi netko od njih mogao progovoriti, odnosno da bi istraga mogla biti usmjerena „u neželjenom pravcu“.

Ono što je također izvjesno jest da će optužnica biti proširena još nekim imenima, jer su mnogi bili upetljani a i upoznati s kriminalnom operacijom.

Dnevnik.ba