StoryEditor

Inflacija u Venezueli do kraja godine mogla bi dosegnuti milijun posto

Piše D  /  24.08.2018., 11:08h

Kako bi spriječio humanitarnu krizu Ekvador je odlučio otvoriti koridor za stanovnike Venezuele. Deseci tisuća Venezuelaca bježe iz ekonomski uništene zemlje kojoj zbog katastrofalne politike ne pomažu ni najveće rezerve nafte u svijetu.

Od početka godine na ekvadorski teritorij ušlo je oko 600 tisuća Venezuelaca, za 80 posto njih krajnje je odredište Peru ili Čile. Vlasti u Limi najavljuju da će od sutra od svakog migranta na granici zatražiti pokazivanje putovnice, a ne osobne iskaznice kao dosad. Uvode i strože odredbe o privremenom boravištu. Dovoljno da UN, koji poziva na pomoć zemljama koje će udomiti venezuelske nesretnike, izrazi zabrinutost, prenosi HRT.

"Više od milijun i 600 tisuća Venezuelaca napustilo je zemlju u posljednje tri godine. 90 posto njih završilo je u zemljama Južne Amerike", kaže Stéphane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a.

Nakon nedavnog sukoba sa skupinom migranata, ali i sve učestalijih pljački lokalnih trgovina, stanovništvo brazilske granične regije pozvalo je na zatvaranje granice s Venezuelom. To se nije dogodilo, ali uz nju sada patroliraju naoružani vojnici. Podignut je i privremeni prihvatni centar.

Raul Jungmann, brazilski ministar javne sigurnosti kaže da je riječ o regionalnom problemu, koji polako izrasta u kontinentalni. "Trenutačno je raseljeno dva i pol milijuna ljudi. Nažalost, ne nazire se kraj venezuelskoj nesreći. Trebamo stoga multilateralnu akciju", poručuje.

Koliki je razmjer krize u Venezueli, dokazuju i prizori s tržnice drugog najvećeg grada Maracaiba. Zbog nestanka struje stanovnici su primorani kupovati pokvareno meso. Mesari ga prodaju u pola cijene, kako bi nešto zaradili u galopirajućoj krizi. U gradu od milijun i pol stanovnika, u kojemu rapidno raste neishranjenost, mnogi u želji za barem malo proteina svjesno obolijevaju. U naftom bogatoj regiji pitka voda i struja u 21. stoljeću postali su luksuz.

MMF predviđa da bi inflacija u Venezueli do kraja godine mogla dosegnuti milijun posto. Od Chavezove bolivarske revolucije ostale su samo krhotine.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:15