06.09.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, u sluzbenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Photo: Damir Hajdarbasic/PIXSELLDAMIR HAJDARBASIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
nevjerojatne cifre

Inflacija u Turskoj dostigla novi maksimum, no Erdogan ne odustaje

Piše fena  /  03.10.2022., 16:10h

Turska godišnja inflacija popela se na novi 24-godišnji maksimum od 83,45 posto u rujnu, pokazali su podaci u ponedjeljak, što je i dalje niže od prognoza, nakon što je središnja banka iznenadila tržišta snizivši stope dva puta u posljednja dva mjeseca.

Usprkos rastućim cijenama, središnja banka ponovno snižava referentnu kamatnu stopu ovog mjeseca, nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan pozvao na jednocifrene kamatne stope do kraja godine.

Inflacija je porasla od studenog prošle godine, pošto je lira pala nakon smanjenja referentne stope središnje banke, u neortodoksnom ciklusu popuštanja koji Erdogan dugo vremena zagovara, javlja Reuters.

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene porasle su 3,08 posto, priopćio je Turski statistički institut, manje od prognoze ankete Reutersa od 3,8 posto. Na godišnjem nivou predviđana je inflacija potrošačkih cijena od 84,63 posto.

To je bila najveća godišnja cifra od srpnja 1998. godine, kada je iznosila 85,3 posto, a Turska se borila da okonča desetljetnu kronično visoku inflaciju.

Rujanska inflacija bila je potaknuta cijenama transporta, koje su porasle skoro 118 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića skočile za 93,05 posto.

Usprkos nemilosrdnom rastu inflacije, Erdogan je prošlog tjedna rekao da je savjetovao središnju banku da snizi referentnu kamatnu stopu na svojim predstojećim sastancima, dan nakon što je rekao da očekuje da će se kamatne stope spustiti na jednocifrene do kraja godine.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 05:39